5 Mayıs 2011 Perşembe

Gaffur Baba Türbesi / ADANA -Yüreğir -Doğankent Beldesi

Türbenin Yeri: Gaffur Baba Türbesi Adana’nın Yüreğir İlçesi Doğankent Beldesinin çıkışındadır.

Gaffur Baba Kimdir: Gaffur Baba 1931 yılında vefat etmiş olup mezarı yakınları tarafından ziyaret yeri olarak düzenlenmiştir. Mahalli velilerden olan Gaffur Baba yöre sakinleri tarafından ender olarak ziyaret edilir.

Türbenin Durumu: Gaffur Baba’nın türbesi bahçe içinde tek bir odanın içindedir. Türbenin içinde gerili bulunan bir ipin üzerinde, patikler, saçlar ve seccadeler asılıdır. Gaffur Baba’nın çocukları ve torunları hayattadır. Türbenin temizliğini ve onarımını onlar üstlenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Gaffur Baba genellikle çeşitli sıkıntılarına derman bulmak amacıyla ziyaret edilir. Ziyarete gelenler genellikle Aşure Ayında aşure yapıp, türbede mevlit okutarak dağıtırlar.  Ayrıca ziyarette kurban ve mum adağı yapılmaktadır.
Türbe toprağının çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Türbe toprağını suya karıştırılıp içince, baş ve mide ağrısına iyi geldiğine inanılmaktadır.

Kaynakça: Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar - Adana Halk Kültüründe Ziyaretler / Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar- Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu / Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar- Adana Yöresindeki Nusayrilerde Yatır-Ziyaret İnancı İle, Ölüm Sonrası Uygulanan Adet, İnanma ve Pratikler.

Taylan Köken

1 yorum:

  1. bilgi;GAFUR BABA (gaffur baba)1868-1931 ARASINDA YAŞAMIŞTIR OĞLU VELİ BABA(HACI VELİ DİYE TANINIR)1919-1981 ARASI YAŞAMIŞTIR ARZU EDEN ARKADAŞLARIM ABDULGAFUR ULUSOY 533 655 97 30 BİLGİ ALABİLİRLER

    YanıtlaSil