16 Ocak 2011 Pazar

Sadık Sultan Türbesi / ADANA -Yüreğir -Solaklı Beldesi

Türbenin Yeri: Sadık Sultan’ın Türbesi Adana Yüreğir İlçesi yolunda bulunan Solaklı Beldesine 2km uzaklıktadır.

Sadık Sultan Kimdir: Bazı kaynaklara göre Sadık Dede olarak da bilinen Sadık Sultan Abdülkadir Geylani tarafından Bağdat’tan Adana yöresine kardeşleri tarafından gönderilmiştir. Hakkında fazla bilgimiz yoktur.  
Değişik kaynaklara göre rivayet edilen kardeşleri Durhasan Dede, Bulut Dede, Çoban Dede, Yoğurt Dede, Cabbar Dede, Muhittin Dede, Zilli Dede, Ateş Dede, Ali DedeBulamaç Dede ve Sultan Abla’dır.

Ziyaret Nedeni: Sadık Sultan’ı çocuğu olmayanlar, çeşitli hastalıklar için şifa arayanlar ziyaret eder. Adak olarak türbeye bebek patikleri, bebek saçları asılmakta, mum ve günlük yakılmaktadır.


Menkıbeler: Sadık Sultan Ziyareti ile ilgili anlatılan hikâyeye göre, bir gece iki hırsız ziyaretin halılarını ve ziyarete gelen kişilerin bakımında kullanılsın diye para attıkları kasayı soymak için türbeye girerler. Değerli ne varsa aldıktan sonra türbeyi terk etmek için kapıyı bulamamışlar. Sabaha kadar türbenin içinden çıkmak için kapıyı aramışlar ama hangi yöne gitseler duvarla karşılaşmışlar, çaldıkları eşyaları yerlerine koyduktan sonra kapının kendiliğinden açıldığını görüp koşarak ziyaretten çıkmışlar.

Kaynakça: Hatice Özcan – Halkın Çoban Dede’den Beklentilerinin Psikolojik Nedenleri (2007) / Prof.Dr Erman Artun – Adana Halk Hekimliğinde Atalar Kültü / Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar - Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu.

Taylan Köken

2 yorum:

  1. Sadik Sultan diye bir zaat da Yollarbasi Kasabasinda yatiri bulunmaktadir (Konya-Karaman Yolu üzeri Karamana 15 KM kala)

    YanıtlaSil
  2. Karaman'da bulunan Sadık Sultan'ı da bilginiz üzerine tanımış oldum. Notumu aldım. Karaman'ı yayınlarken, Sadık Sultan'ı yayınlayacağım. Kısaca Adana ile Karaman'daki evliyalarımız farklı kişilerdir. Saygılarımla.

    YanıtlaSil