10 Ocak 2015 Cumartesi

Yunus Dede Türbesi / ANKARA / KIZILCAHAMAM / Kızılcaören Mahallesi

Türbenin Yeri: Yunus Dede Türbesi, Ankara İli Kızılcahamam İlçesi, Kızılcaören (Köyü) Mahallesinde Ankara-Bolu Karayolunun yanındadır.
Yunus Dede Türbesi
Yunus Dede Türbesi
Yunus Dede Kimdir: Yunus Dede, Şeyh Ali Semarkandi Hazretlerinin talebesi ve mürididir. Şeyhin yanında eğitimini tamamlayıp köyüne dönmüş burada İslâm’a hizmet etmeye devam etmiştir.

Türbenin Durumu: Türbe 1990 yılında betonarmeden inşa edilmişti. Beşgen köşeli türbenin bahçesinde yaşı belli olmayan bir meşe ağacı bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerini ziyarete gelenlerin önce, Yunus Dede’yi, daha sonra Bardakçılar’daki türbeyi ziyaret ettikten sonra Şeyhin türbesini ziyaret etmesi gerektiği söylenmektedir. 

Menkıbeler: 1-) Yunus Dede tahsilini tamamlayınca Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri sırayla öğrencilerini bir yere gönderiyormuş. Yunus Dede’ye sıra gelince görev verecek yer kalmaz. Şeyh Ali’de Yunus Dede’ye bir bohça vererek gönlünü alır. Bohçayı alan Yunus, mahzun mahzun dolaşarak kendi köyünün yaylasına gelir. Yunus bohçayı açınca, bohçadan çıkan bıçak şimdi türbesinin yanında bulunan meşeye saplanır. Burada göreve başlaması gerektiğini anlayan Yunus Dede vefat edince bu meşe dibine defnedilir.   


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder