1 Ocak 2015 Perşembe

Seyyid Abdülhakim Arvasi Türbesi / ANKARA / KEÇİÖREN / Bağlum Beldesi

Türbenin Yeri: Seyyid Abdülhakim Aravasi Türbesi, Ankara İli Keçiören İlçesi Bağlum Kasabasının mezarlığındadır.
Seyyid Abdülhakim Arvasi Türbesi (Yeni Hali)
Seyyid Abdülhakim Arvasi Türbesi (Eski Hali)
Seyyid Abdülhakim Arvasi Kimdir: Son dönem alim ve velilerin büyüklerindendir. Van ilinin Başkale İlçesinde 1865 yılında doğmuş, Bağlum’da 1943 yılında vefat etmiştir.
Soyu Hz. Ali’ye kadar uzanmaktadır. Babası Seyyid Mustafa’dır. İlk bilgilerini babasından aldıktan sonra, Başkale’de ibtidai ve rüştiye mekteplerini tamamlayıp, eğitimine devam etmek için Irak’a geçer. Burada eğitimine yoğun olarak devam eder ve 1878 yılında Seyyid Fehim-i Arvasi’ye intisap eder. Hocasının yanında eğitimlerini sürdürüp, 1882 yılında zâhiri ilimlerden, 1888 yılında tasavvufta Nakşibendi yolundan icazet almıştır.
Bir ara 1919 yılında Sultan Vahdettin tarafından Süleymaniye Medresesine tasavvuf müderrisi olarak görevlendirilir. 1943 yılına kadar İstanbul’da kalıp değişik camilerde vaazlarına devam eder. Bu yıl Ankara’ya gelmiş, burada hastalanmış ve 27 Kasım 1943 tarihinde vefat etmiştir. Mezarının nerede olacağı tartışma konusu olmuş ve en son Bağlum’a gömülmesine karar verilmiştir.
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri hakkında anlatılan birçok menkıbe bulunmaktadır. Bu menkıbelere kaynakçamızdaki adresten ulaşabilirsiniz.      
           
Türbenin Durumu: Türbe üstü açık mezar şeklindedir. Günümüzde mezar modern bir çatıyla ve cam duvarla korunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.
       

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder