7 Kasım 2013 Perşembe

Tezveren Türbesi / AMASYA –Merkez –Dere Mahallesi

Türbenin Yeri: Tezveren Türbesi, Amasya İli merkezinde bulunan Dere Mahallesinde Burmalı Cami yakınındadır.
Tezveren Evliyası Türbesi
Tezveren Kimdir: Tezveren Evliyası olarak da anılan zatın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Yalnız bu türbenin resmini indirirken aynı yerde veya çok yakınında Taceddin Altunbaş veya Tacettin Altunbaş’ın türbesi de bulunmaktadır. Taceddin Altunbaş Selçuklu Sultanı Sultan Mesud’un şehzadesidir. Gerçek mezarı veya diğer bir makamı ise Samsun İli, Havza İlçesi Şeyhsafi Köyündedir.
Biz bu adak yerini Sayın Rahime Özdoğan’ın değerli tezinden yararlanarak Tezveren Türbesi olarak aktaracağız.

Türbenin Durumu: Türbe bir hayli bakımsızdır. Tek odalı olan türbenin içinde Tezveren Evliyasının sandukası vardır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle kadınlar ve genç kızlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyaret nedenleri çoktur. Türbe kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyenler tarafından, çocuğu olmayanlar tarafından, evlenmemiş kızların kısmeti açılsın diye, imtihanlarda başarılı olmak için, ev, araba gibi ihtiyaçlar için ziyaret edilmektedir.
Ziyaretler genellikle akşamları yapılır. Salı akşamı başlayan ziyaret, üç gün üst üste yapılarak Cuma akşamı sonlanır. Akşam ezanından önce türbe ziyaret edilip Kuran okunur. Akşam ezanından sonra namaz ve hacet namazı kılınıp dua okunur. Dilekler akşam ile yatsı ezanı arasında dilenir. Sanduka etrafında üç kez dönülür. Sınavda başarılı olmak isteyenler kalem, silgi, ev ve araba isteyenler sanduka üstüne anahtar bırakarak dilek dilerler. Adak olarak kurban kesilir. Yiyecek ve para dağıtılır. Ayrıca Salı, Çarşamba ve Perşembe türbede çay şekeri dağıtılır. Bu şekerin kutsal olduğuna inanılır.    

Kaynakça: Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder