14 Kasım 2013 Perşembe

Bakırbaş Dede Türbesi / AMASYA –Merzifon –Karşıyaka Köyü

Türbenin Yeri: Bakırbaş Dede Türbesi, Amasya İli Merzifon ilçesi Yalnız Köyü yakınında bulunan bir tepenin üzerindedir.

Bakırbaş Dede Kimdir: Bakırbaş Dede’nin kim olduğu ne zaman yaşadığı ve vefat ettiği bilinmiyor. Selçuklular zamanında burada şehit düşmüş olan bir asker olduğu söylenmektedir. Asıl isminin Balım Sultan olduğu türbesinde yazmaktadır. Bakırbaş adını ise türbesinde bulunan bakırdan yapılan bir başlıktan dolayı almış olmalıdır. Bakırbaş Dede’nin bir Nakşi Şeyhi olduğuna da inanılmaktadır. Bölgeye gelen kalaycılar türbeyi ziyaret eder ve bakır başlığı kalayladıktan sonra diğer işlere bakarlarmış.

Türbenin Durumu: Türbe küçüktür ve içinde Bakırbaş Dede’nin sandukası vardır.

Ziyaret Nedeni: Bakırbaş Dede’ye baş ağrısı olanlar ziyaret eder. Türbede kılınan iki rekat namazdan sonra, bakır başlık başa takılarak bir ritüel gerçekleştirilir. Özellikle migren ağrısından muzdarip olanların baş ağrıları geçmektedir. Adak olarak tavuk veya horoz adağı kesilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Bakırbaş Dede’nin miğferi savaş zamanlarından türbeden yok olmakta, geri geldiğinde ise delik deşik olduğu görünürmüş. Başlık tamir edilir, başka bir savaş durumunda tekrar delik deşik olurmuş.  

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder