9 Kasım 2013 Cumartesi

Fevzi Baba Türbesi / AMASYA –Merzifon –Harmanlar Mahallesi

Türbenin Yeri: Fevzi Baba Türbesi, Amasya İli Merzifon ilçesi Harmanlar Mahallesi Aşut Sokaktaki bir evin avlusundadır.

Fevzi Baba Kimdir: Fevzi Baba, Rufai Tarikatından olup, Es Seyyid El Abdullah Haşimi’nin müridi olduğu söylenmektedir. Fevzi Baba’nın doğum tarihi bilinmiyor. Ölümü 1899 yılındadır. Fevzi Baba ve müritleri Rufai Tarikatının özgü zikir törenleri yaparlar, şişlerle gösteriler yaparlarmış.

Türbenin Durumu: Türbe içinde sanduka yoktur, Fevzi Baba’nın mezarının üzeri kapatılmıştır. Türbenin yanında bulunan evin yerinde iki katlı tekkesi bulunmaktaymış. 

Ziyaret Nedeni: Fevzi Baba’nın birçok kerameti anlatılmaktadır. Bu yüzden ziyaretçisi de boldur. Özellikle Cuma akşamları ziyaret edilir. Türbede namaz kılıp, değişik dilekler için adaklar adanmaktadır. Türbede mum adağı yapılmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Fevzi Baba şimdiki Namazgah mevkiinde kendisine laf atan bir Ermeni gencini kulağından ağaca şişler. Yeterince cezalandırdığına kanaat getirince genci ağaçtan indirir ve şişi sapladığı yere tükürünce yara izi kaybolur.
2-) Yine bir gün Dönertaş Camisinin karşısında bulunan bir fırına en kızgın halindeyken girer ve bir türlü çıkmaz. Fırıncı ekmekleri pişireceğini söyler ve haydi çık artık der. Fevzi Baba içerinden “Şu kadar okka et, şu kadar okka pirinç vermesen çıkmam” diyerek takılır.
3-) Fevzi Baba’nın mezarının üstü açıkmış ve şöyle vasiyet etmiş: “Bir sene sonra mezarımı açın ve sakalımdan bir tel dahi koparamazsanız üzerimi kapatın” demiş. Bir sene sonra mezar açılmış ve cesedin hiç bozulmadan yattığı görülmüş. Sakalından bütün uğraşlara rağmen bir kıl bile kopartılamayınca üzerine bugünkü türbe yapılmıştır.              

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder