17 Kasım 2013 Pazar

Kümbet Hatun Türbesi / AMASYA –Merzifon –Kümbet Hatun Mahallesi

Türbenin Yeri: Kümbet Hatun Türbesi, Amasya İli Merzifon İlçesi merkezinde bulunan Kümbet Hatun Mahallesi, Kümbet Hatun Bulvarının başındadır.
Kümbet Hatun Türbesi
Kümbet Hatun Kimdir: Piri Baba’nın kızı olarak rivayet edilir. Başka kaynaklara göre ise burada yatan kişi Kümbet Hatun Evliyası olarak anılmakta ve mezardaki şahsın Zeynep Hatun olduğu söylenmektedir.

Türbenin Durumu: Türbesi dört ayak üzerine oturmuş olan, kubbeli, oluklu kiremitle kaplı çatısı olan bir türbedir. Çevresi bir duvarla çevrilmiş ve etrafında çam ağaçları olan bakımlı bir mezardır. Türbede bir başka mezar daha vardır. Bu mezar Ömer Efendi adında 1915 yılında vefat etmiş ve Trabzon’dan Merzifon’a gelip burada hastalanıp genç yaşta ölen zata aittir. Sayın Sadi Bayram’dan Kümbet Hatunun mermer sandukasının 1999 yılında çalındığını öğreniyoruz.      

Ziyaret Nedeni: Maddi, manevi her türlü dilek için ziyaret edilen türbeye özellikle Hıdrellez zamanında gelinmektedir. Türbe etrafındaki çam ağaçlarına çaput bağlanmaktadır. Merzifon kadınları Hıdrellez günü yemeklerini yapıp toplu olarak türbeyi ziyaret eder. Dileklerini adayıp üç İhlas, bir Fatiha okurlar. Dileklerini taşlara, bezlere çizerek türbe etrafında bir gece bırakırlar.      

Menkıbeler: 1-) Kümbet Hatun’un eşi sürekli içen ve karısına kötü davranan biriymiş. Bu kadar kötü davranmaya rağmen Kümbet Hatun sesini çıkarmazmış. Merzifonlular Hac vazifesini icra ederlerken Kümbet Hatun’u hep hacda görürlermiş. Bu yüzden onun ermiş bir hatun olduğuna inanmaktadırlar.
2-) Benzer bir hikayede Kümbet Hatun’un kötü bir kadın olduğunu dilden dile anlatanlar onu Hacda Zemzem Suyunun başında görünce onun ermiş bir kadın olduğuna inanmışlar.

Kaynakça: www.sadibayram.com / Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.panoramio.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder