13 Kasım 2013 Çarşamba

Hamza Dede Türbesi / AMASYA –Merzifon –Gökçebağ Köyü

Türbenin Yeri: Hamza Dede Türbesi, Amasya İli Merzifon ilçesi Gökçebağ Köyü merkezindedir.

Hamza Dede Kimdir: Hamza Dede’nin kim olduğu ne zaman yaşadığı ve vefat ettiği bilinmiyor. Horasan’dan İslamiyet’i yaymak için bölgeye gönderilmiş olan erenlerden biri olarak bilinmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe köyün merkezinde olup, üstü açık bir mezar şeklindedir. Türbe yanında kayın ve ardıç ağaçları vardır.

Ziyaret Nedeni: Hamza Dede yerel evliyalardandır. Sadece Gökçebağ Köylüleri tarafından ziyaret edilir. Türbe her türlü çocuk hastalığı için, çocuğu olmayanlar tarafından, hasta hayvanlar için ve yeni evlenen çiftler tarafından ziyaret edilir.
Çocuğu hasta olanlar Cuma günleri akşam ezanından önce kısa süreli ziyarete getirilir. Çocuk için dua okunur, kayın ağacına çaput bağlanır. Hasta iyileşince adak olarak kesilen tavuk ve horoz türbede kesilir, ayakları ağaca asılır, etleri köyde dağıtılır. Çocuğu olmayan kadınlar sabah namazından sonra türbeye gelir, türbe etrafında üç kez dönerler ve istekleri olursa büyük hayvan keserler. Hasta ineklerin ipleri türbe taşına sürülür, sonra ineğin boynuna bağlanır. Yeni evlenen çiftler muhakkak türbe ziyaretine gelir. Gelin evden alındıktan sonra Gelin Alayı türbe etrafında üç kez dolaşır ve dualar okunur.  

Menkıbeler: 1-) Hamza Dede’nin Yatsı namazından sonra köyde dolaştığına inanılmaktadır ve bir çok gören olmuştur.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder