30 Ocak 2012 Pazartesi

Abdülvahab Gazi Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Ağılönü

Abdülvahab Gazi Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Bolvadin İlçesinde Ağılönü’ne 1km mesafede Yeni Tekke denilen mevkide, Eber Gölü yolu üzerinde türbesi vardır.
Sahabe Abdülvahab Gazi Türbesi
Abdülvahab Gazi Kimdir: Sahabeden olan Abdülvahab Gazi Peygamberimizin sancaktarlığını yapmıştır.

Türbenin Durumu: Üzeri açık olan mezarda mermerden uzun bir sanduka vardır. 2002 yılındaki restorasyonda mermer bir tabela üzerine Abdülvahab Gazi hakkında bilgiler yazılmıştır. Türbenin yanında bugün kuru durumda olan bir kuyu vardır.
Sahabe Abdülvahab Gazi Türbesi
Ziyaret Nedeni: Genellikle çocukları olup da yaşamayanlar, hastalıklı çocuklar, geçimsiz, parasız ve içki içenlerin anneleri ve eşleri tarafından ziyaret edilmektedir. Hasta çocukların kıyafetleri hastalık orada kalsın diye türbede bırakırlar. Başka aileler ise hastalığın kendilerine bulaşmaması için kıyafetleri kuyuya atarlar. Dilekleri gerçekleşen ziyaretçiler kurban adaklarını yerine getirirler. Yağmur duası içinde ziyaret edilen türbede, dua yapılır ve kurban adanır, türbe başında kesilip, yenir.
Eğer ziyaretçiler Abdülvahab Gazi’nin türbesi etrafında 7 kez dönmezlerse dileklerinin gerçekleşmeyeceğine inanırlar. Ziyaretçi türbe etrafında dua ederek muhakkak 7 kez döner.  

Menkıbeler: 1-) Abdülvahab Gazi Peygamberimizin tükürüğünü Seyit Battal Gazi’ye getirmiştir. 130 yıl yaşamış ve 740 yılında Afyon Kalesi kuşatmasında Battal Gazi ve Ahmet Turani şehit olmuştur. Dağılan askerleri geri çağırmak için “Cennetten niye kaçıyorsunuz” diye bağırmıştır. Bu sırada ağır yaralanan Abdülvahab Gazi Eber Gölü kenarına getirilmiş ve vefat ettiği yere gömülmüştür.

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder