8 Ekim 2011 Cumartesi

Sarı Selçuk Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Selçik Köyü

Sarı Selçuk Dede Türbesinin Yeri: Ayfonkarahisar İli Sandıklı İlçesine 4km uzaklıktaki Selçik Köyünde türbesi vardır.
Sarı Selçuk Dede Türbesi
Sarı Selçuk Dede Kimdir: Sarı Dede, Sarı Dede Sultan olarak da adlandırılan Sarı Selçuk Dede 13. yüzyıl Anadolu erenlerindendir. Yunus Emre’nin çağdaşı olan Sarı Selçuk’un adı Osmanlı kayıtlarında da geçmektedir.
Köyde son yıllarda adına anma etkinlikleri düzenlenmektedir.   

Türbenin Durumu: Köyün ortasında yer alan türbenin üstü betonarme duvar ile örtülmüştür. Türbenin yanında Cemevi ve Aşevi yapılmıştır. Ayrıca türbeye yakın üç adet havuz bulunmaktadır.
Türbenin Durumu
Ziyaret Nedeni: Türbeyi genellikle çocuğu olmayan kadınlar ziyaret eder, mum adağında bulunurlar. Bez bağlanır ve ayrıca türbe etrafına niyet edilerek yuvarlak taş yapıştırılır.
Türbe yakınındaki havuzlar da türbe gibi ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Sarı Selçuk Dede, Yunus Emre Koçgazi Baba ve adı bilinmeyen bir zat dört arkadaş imiş. Çobanlık yapan bu dört şahıs aralarında hoş sohbetler yaparmış. İsimsiz olan şahıs bir gün Yunus Emre’yi ağasına, koyunları otlatmıyor diye şikayet etmiş. Acaba şikayet doğrumu diye,  gözlemek isteyen ağa arkadaşların peşine düşünce, bu durum arkadaşlara malum olmuş. Ağa arkadaşların yanına gelince bakmışlar ki koyunlar tok, dönüp gitmiş. Üç arkadaş da isimsiz arkadaşlarını kendilerini şikayet etti diye şu sözü söyleyerek yanlarından uzaklaştırırlar: Gördüğünü ört, görmediğini söyleme…

2-) Birbirine sıra ile ziyarete giden bu üç arkadaş evliya, sıranın Sarı Dede’de olduğu bir gün Sarı Dede’yi yerinde bulamazlar. Beklerler ve bir vakit sonra Sarı Dede çıkar gelir. Yunus Emre sorar: Bre erenler bugün sıra sendeydi, misafirindik biz senin, unuttun mu? deyince Sarı Dede cevap verir: Kusura bakmayın, köye kuzeyden hayvan hastalığı geliyordu da, bize gelmesin diye onu uğurladım, geç kalmam bu yüzdendir, der…    
3-) Türbenin yakınında üç tane havuz bulunmaktadır. Bu havuzların asla kirlenmediği söylenmektedir. Bu havuzlardan birine, sıtmalı bir kadın düşer. Kısa zaman sonra su çekilir ve bu havuz susuz kalır. Bu olayı anlatan kaynak kişinin babasının rüyasına giren Sarı Dede, havuzun temizlenmesi halinde suyun tekrar geri geleceğini söyler. Ertesi gün havuz temizlenince, su tekrar geri gelir. Selçik’liler Sarı Dede kadar bu havuzların kutsallığına da inanırlar ve bu havuzlara da mum adağında bulunurlar.   

Kaynakça: http://www.facebook.com/selcikkoyu%20/ Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / Tuğrul Balaban – Sandıklı Halk İnanışları ve Uygulamaları -2006.

Taylan Köken 

2 yorum:

  1. Merhaba, menkıbeler kısmındaki 3.menkıbe olarak anlatılan olayı kimden, hangi kaynaktan aldığınızı öğrenebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Metin Bey, 3. menkıbe kaynakçamda adını yazdığım Tuğrul Balaban'ın Yüksek Lisan Tezidir. Tuğrul beyin kaynak kişisi ise Selçık Köyünden Çiftçi-Çoban Zeynel Nayır'dır. Zeynel dedemiz tezin yayınlandığı yıl (2006) 77 yaşındaymış...

    YanıtlaSil