3 Ekim 2011 Pazartesi

Koçgazi Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Koçgazi Köyü

Koçgazi Dede Türbesinin Yeri: Ayfonkarahisar İli Sandıklı İlçesine 18km uzaklıktaki Koçgazi Köyünde türbesi vardır.
Koçgazi Anma Etkinlikleri
Koçgazi Dede Kimdir: Yunus Emre, Yusuf Dede, Sarı Selçuk Dede ile birlikte yaşamış ve arkadaş olan Koçgazi Dede 13. yüzyıl Anadolu erenlerindendir.
Köyde son yıllarda adına anma etkinlikleri düzenlenmektedir.   

Türbenin Durumu: Üstü açık olan türbenin yakınında bir pınar bulunur.

Ziyaret Nedeni: Türbeyi genellikle çocuğu olmayan kadınlar ziyaret ederler ve adakta bulunurlar. Türbeye yakın olan pınarın suyunun sıtma hastalığına iyi geldiğine inanılıyor.

Menkıbeler: 1-) Koçgazi Baba, Sarı Selçuk Dede, Yunus Emre ve adı bilinmeyen bir zat dört arkadaş imiş. Çobanlık yapan bu dört şahıs aralarında hoş sohbetler yaparmış. İsimsiz olan şahıs bir gün Yunus Emre’yi ağasına, koyunları otlatmıyor diye şikayet etmiş. Acaba şikayet doğrumu diye,  gözlemek isteyen ağa arkadaşların peşine düşünce, bu durum arkadaşlara malum olmuş. Ağa arkadaşların yanına gelince bakmışlar ki koyunlar tok, dönüp gitmiş. Üç arkadaş da isimsiz arkadaşlarını kendilerini şikayet etti diye şu sözü söyleyerek yanlarından uzaklaştırırlar: Gördüğünü ört, görmediğini söyleme…

2-) Koçgazi Dede türbesinin bilinmeyen güçler tarafından korunduğuna inanılmaktadır. Bu türbeye veya etrafındaki ağaçlara zarar verenlerin başına belalar açıldığı köylüler tarafından söylenmektedir.

3-) Ayrıca Koçgazi Dede’nin savaş zamanında Türk askerlerine yardıma gittiği, geceleri türbeden gökyüzüne nurlar yağdığı söylenir.   

Kaynakça: http://www.facebook.com/selcikkoyu%20/ Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / Tuğrul Balaban – Sandıklı Halk İnanışları ve Uygulamaları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder