10 Ekim 2011 Pazartesi

Halvalı Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Sandıklı –Alemdar Sokak

Halvalı Dede Türbesinin Yeri: Ayfonkarahisar İli Sandıklı İlçesi merkezinde Hisar ve Cuma Mahallerinin kesiştiği yerde Kınık Yolu üzerinde Alemdar Sokakta türbesi vardır.

Halvalı Dede Kimdir: Helvayi Dede veya Helvai Dede olarak da anılmaktadır. Sayın Ali Osman Karakuş Halvalı Dede’nin Halveti tarikatına mensup bir derviş olduğunu belirtmektedir. Türbenin olduğu yer eski dönemlerde Sandıklı’nın bağ ve bahçesiymiş. 

Türbenin Durumu: Üstü açık bir mezar şeklindeki türbe, önceleri kesme taştan inşa edilmişken, yakın zamanda beton malzemeyle yenilenmiştir. Türbede isim ve mezar taşı yoktur.

Ziyaret Nedeni: Türbe genellikle bahtın açılması için ziyaret edilmektedir. İşleri kötü gidenler, evlenmek isteyenler, sevdiğine kavuşmak isteyenler türbeyi ziyaret eder. Türbede mum yakma ve bez bağlama gibi uygulamalar yapılmaz, türbe yalnız dua için ziyaret edilir.

Menkıbeler: 1-) Türbe yanından geçenler Helvayi Dede’ye selam vermeden geçerse başlarına bir kaza geleceğine inanılmaktadır. Türbeye ziyarete gelenlere bu öykülerden bolca anlatılmaktadır.

Kaynakça: Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder