17 Ekim 2011 Pazartesi

Gelin Kayası Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Selçik Köyü

Gelin Kayasının Yeri: Afyonkarahisar İli, Sandıklı İlçesi Selçik Köyünün girişinde yüksek kayalığın ismidir.
Gelin Kayası
Gelin Kayası Efsanesi: Köyün girişinde bulunan bu kayalıkların yanında bir değirmende bir değirmenci yaşarmış. Bu değirmencinin karısı bir kız çocuğu geride bırakarak vefat eder. Kız büyür, serpilir ve herkesin söz ettiği güzellikte bir kız olur. Köyün bütün gençleri kız ile evlenmek isterken, kız gönlünü yan köyden bir gence düşürür. Kız babasını bu evliliğe razı eder. Babası kızının evlenmemesini istemektedir, çünkü kızının kötü bir huyu varmış: Kız aç gözlüymüş…
Düğün zamanı gelin babasının zor durumuna rağmen evden ütün kap kacağı toplamaya başlamış. Kızına bir şey diyememiş. Helalleştikten sonra giderken gelin babasına en son olarak “bana değirmen taşını ver” demiş. Onca insanın yanında kızının bu davranışından çok utanmış değirmenci ama sesini çıkarmamış.
Kız babasının olurunu bile dinlemeden değirmen taşını da sökmüş almış. Baba kızının bu davranışına çok içerlemiş ve içinden taş olmasını geçirdiği an, kızı taşa dönüşmüş.  
Değirmen Kalıntısı
Ziyaret Nedeni: Çevre köylüler de bu gelin kayası efsanesini çok iyi bildiklerinden, gelinlerini evlendikleri zaman taş olmaması için bu kayalıktan uzak tutarlar. Ayrıca gelinin çocuğunun olmayacağına, hayırsız olacağına, amansız hastalıklar tutulacağına inanılmaktadır.

Kaynakça: Ozan Çulsuz - http://www.sandikli.biz/

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder