12 Eylül 2011 Pazartesi

Abbas Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Ballık Beldesi

Abbas Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesi Ballık Kasabasında bulunan Ballık Dağında türbesi vardır.

Abbas Dede Kimdir: Avdaz Dede, Abbaz Baba, Abbasi Dede olarak da adlandırılan yöreye Habil Dede (Hebil Dede) ile birlikte gelen kendilerini Allah’a adamış kişiler olduğu belirtilmektedir. Ballık halkı Abbas Dede’ye olan hürmetlerinden dolayı bir çok çocuğa Abbas adını koymuşlardır.   


Türbenin Durumu: Ballık Kasabası tarafından etrafı düzenlenen ve mesire yeri haline getirilen Abbas Dede yatırının adı verilerek 2010 yılında bir festival tertip edilmiştir. Etrafı demir parmaklıklarla çevrili üstü açık uzunca bir mezardır.
Abbas Dede Türbesi
Abbas Dede Türbesi
Ziyaret Nedeni: Yöre insanları tarafından değişik sebeplerle ziyaret edilen türbenin etrafındaki ağaçlar kesilmez.
Pınar ve Arkada Türbe
Menkıbeler: 1-) Kurtuluş Savaşı’nda Abbas Dede ve Habil Dede Yunan askerleri Çay Köyüne yaklaşınca, türbelerinin yanlarında bulunan ardıç ağaçlarını harekete geçirerek düşmanın üzerine yürürler. Bu olayı esir düşen bir Yunan askeri de “ağaçlar üzerimize yürüdü” diyerek doğrulamıştır.
2-) Avdaz Dede’nin türbesinin bulunduğu dağlardaki ormanın Dedeli olduğundan ağaçların yanmadığına inanılmaktadır. 

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / Tuğrul Balaban – Sandıklı Halk İnanışları ve Uygulamaları – Yüksek Lisans Tezi – Afyonkarahisar -2006 / www.panoramio.com -Muhammed Sarıpınar / Ali Osman Karakuş –Sandıklı Türbeleri-2 –Sandıklı Belediyesi -2013.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder