17 Eylül 2011 Cumartesi

Ahi Yakup Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Emirdağ -Tez Köyü

Ahi Yakup Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesine bağlı Tez Köyünde mezarlık içinde türbesi vardır.

Ahi Yakup Dede Kimdir: Horasan erenlerinden olduğu ve Selçuklular döneminde yaşayan bir ahi büyüğü olduğu belirtilmektedir. Afyon haricinde Ankara, Kütahya, Denizli, Akşehir, Beyşehir’de de adı geçen Ahi Yakup’un yaşlılığında Tez Köyüne yerleşerek burada vefat ettiği sanılmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe köy içinde bulunan Ahi Yakup Cami’ne bitişik olan, avlu içindeki mezarlıktadır.  Köyün yaşlı kişileri caminin yanında medresenin bulunduğundan zaman içinde yıkılıp yok olduğundan bahsetmektedirler.
Ahi Yakup Dede Türbesi
Ziyaret Nedeni: Çocuk sahibi olmak ve romatizma rahatsızlıkları olan kadınlar türbeyi ziyaret etmektedir. Adak olarak kurban kesilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Türbenin içinde zaman zaman yeşil ışık yandığı, geceleri Dede’nin Allah’ın ismiyle zikrettiğinin duyulduğu ve namaz kıldığı rivayet edilmektedir.

2-) Ahi Yakup Dede’nin Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında top seslerine benzer bir gürültü ile düşman üzerine ışık saçarak ateş edildiği ve o anda düşman cephelerinin dağıldığı rivayet edilmektedir. 

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / http://www.topakev03.com/ / http://www.tezkoyu.com/

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder