21 Eylül 2011 Çarşamba

Ahmed Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Başmakçı İlçesi

Ahmet Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Başmakçı İlçesi merkezinde türbesi bulunmaktadır.  

Ahmed Dede Kimdir: Başmakçılı Ahmed Dede olarak ünlenen evliya hakkında günümüze gelen bir bilgi olmamasına rağmen, Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümranlığı döneminde yaşadığı sanılmaktadır.
İnsanlara İslâm’ı anlatan Ahmed Dede Cuma günleri Cuma namazını Kâbe’de kılması ile bilinirmiş.  

Türbenin Durumu: Türbesinde kitabesi yoktur.

Ziyaret Nedeni: Yöre insanları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Cuma namazı için Kâbe’ye giden Ahmed Dede’ye Başmakçı’nın ileri gelenleri neden Cuma namazına gelmediğini sorarlar. Ahmed Dede “biz namazımızı geçirmeyiz, Cumayı da mübarek yerlerde kılıyoruz” dese de, cemaati inandıramaz. Cemaat sorguya devam edip suçlamaya devam edince Ahmed Dede buna çok üzülür ve Allah diyerek orada vefat eder.

2-) Başmakçı’nın Hilal mahallesinde bulunan harman yerinde çiftçiler ürünlerini toplamıştı. Sonra bir yangın çıkar ve kısa zamanda ürünlerin olduğu yere çıkan rüzgarla beraber yayılır. Ahmed Dede türbesinin olduğu yerden havalanan kuş süresi yangının üstüne gelir ve rüzgarı engelleyerek yangının sönmesini sağlarlar. Yangın sönünce kuşlar geldiği gibi giderler.       

Kaynakça: http://www.vehbitulek.com/ / http://www.basmakci.com.tr.tc/ / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder