16 Haziran 2011 Perşembe

Nuh Nebi Ziyareti / ADANA

Türbenin Yeri: Türbe Adana ilindedir. 

Nuh Nebi Kimdir: Nuh peygamber tufan felaketinden sonra ailesi ve diğer canlıları gemisine alarak kurtulmasını, soyların devamlılığını sağlamıştır. Nuh Nebi’den kalma sözü, çok eski zamanlardan kalma anlamında ve tufandan günümüze kadar olan süreci belirtmektedir.

Ziyaret Nedeni: Nuh Nebi ziyaretine çeşitli hastalıklardan şifa bulmak isteyenler ziyaret eder. Ziyarette adak olarak günlük yakılmakta, kurban adanmakta ve mevlit okunmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Nuh Nebi Ziyareti bir makamdır. Nurun indiğini ya rüyada ya da normal zamanda gören kişi, nur inen yere türbe yapılması gerektiğine inanmaktadır. Çevresindeki kişileri de bu inanca ortak edince nur indiğine inanılan yere türbe yapılmaktadır. Nurun indiği zamanlarda, nur indiğini gören ya da nurun indiğini bilen kişi, rüyasında inen nurun kim olduğunu görürse, bu ziyarete onun adı verilmektedir. Nurun türbesini yapmasını isteyen kişiye ışık halinde görüldüğüne inanılmaktadır.

Kaynakça: Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar - Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu / Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar - Adana Yöresindeki Nusayrilerde Yatır-Ziyaret İnancı İle, Ölüm Sonrası Uygulanan Adet, İnanma ve Pratikler.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder