4 Haziran 2011 Cumartesi

Mutlu Dede Türbesi / ADANA -Karataş İlçesi

Türbenin Yeri: Adana İli Karataş İlçesinin merkezinde türbesi bulunmaktadır.

Mutlu Dede Kimdir: Mutlu Dede’nin gerçek adı Şeyh Abdürrezzak’tır. Mısır’da doğmuştur. Haçlılarla savaşırken türbesinin bulunduğu yerde şehit düşmüştür.
Mısır hükümdarı Baybars döneminde Haçlı Seferleri Akdeniz bölgesinde bütün kıyı şehirlerini istila etmiştir. Kudüs, Lübnan, Beyrut, Lazkiye, Antakya ve Tarsus ellerinde geçmişti. Baybars bir kısım askerini Magarsus’a kadar gönderdi. Aralarında Şeyh Abdürrezzak’ın da aralarında bulunduğu bu birlik büyük kahramanlıklar göstermiştir. Fakat Şeyh bu savaş esnasında şehit düşmüştür.  

Türbenin Durumu:  Türbeyi Şeyh Mahmut Işhedi yaptırmıştır ve ölünce Mutlu Dede’nin yanına gömülmeyi vasiyet etmiştir.

Sayın Zekiye Çağımlar ise türbeyi şu şekilde aktarmaktadır: Türbede üç sanduka bulunmaktadır. Kuzey yönündeki sanduka Mutlu Dede’ye aittir. Diğer iki sandukanın ise Karataş’ın kurucusu olan Molla Mahmut ve oğluna ait olduğu söylenmektedir.

Ziyaret Nedeni: Özellikle çocuğu olmayanların ziyaret ettiğini söylenmektedir. Türbenin duvarları kesilmiş çocuk saçları ile donatılmıştır. Ziyarete kurban adağında bulunulur ve günlük yakılır.

Menkıbeler: 1-) Küçük Karataş’tan türbenin üzerine nur indiğini vatandaşlar görmüşlerdir.

2-) Mutlu Dede ziyaretine gidenlerin dilekleri olurmuş.

Kaynakça: Mısra Uğurlu- Adana İli Karataş İlçesi Halk Kültürü Araştırması, 2010 / Prof. Dr. Erman Artun- Adana Halk Hekimliğinde Atalar Kültü / Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar- Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu / Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar -Adana Halk Kültüründe Ziyaretler.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder