28 Haziran 2011 Salı

Ayzer Ebu Sadık Türbesi / ADIYAMAN -Kahta İlçesi

Ayzer Ebu Sadık Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Kahta İlçesinde Atatürk barajının kıyısında merkeze 3km uzaklıkta türbesi vardır.

Ayzer Ebu Sadık Kimdir: Abu Sadık olarak da anılmaktadır. Buradaki bir çatışmada şehit olduğu rivayet edilen bir kişidir.

Türbenin Durumu: Türbesinin üstü açıktır. Türbenin uzunluğu 7mt’dir.

Ziyaret Nedeni: Türbeyi ziyarete çocuğu olmayanlar, kaderi açılsın isteyenler, işi düzgün gitmeyen kişiler ve sınavının başarılı geçmesini isteyenler gelmektedir. Türbeden bir taş alıp gidiyorlar. İstekleri kabul olunca gelip adaklarını yerine getirirler. Türbeden kaşık alanlar, dilekleri olunca türbeye 6 adet kaşık getirirler. Çocuğu olanlar adını Sadık koymaktadırlar.
Ayrıca akıl hastaları Perşembe gecesi gelip türbede yatırılır Cuma günü evlerine dönerler.    

Menkıbeler: 1-) Velinin üstünün açık olmasının sebebi olarak, üstünün kapatılmasını istemediği söylenmektedir. Baraj yapılmadan önce türbenin yanından yol geçiyormuş. Bu yoldan geçerlerken türbenin kapısı kendiliğinden açılırmış.

Kaynakça: Ayşe Özcamus -Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları -2007 / İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder