19 Haziran 2011 Pazar

Halil İbrahim Türbesi / ADANA -Seyhan -Akkapı Mah.

Türbenin Yeri: Türbe Adana İli Seyhan İlçesi Akkapı mahallesindedir.

Halil İbrahim Kimdir: Hz. İbrahim peygamber Allah’ın dostu anlamına gelen Halilullah mertebesine erişmiş peygamberlerdendir. Sofrasına fakirlere açtığı için ve herkesi çağırdığından dolayı, Halil İbrahim Sofrası ünlenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Halil İbrahim ziyaretine çeşitli hastalıklardan şifa bulmak isteyenler ziyaret eder. Ziyarette adak olarak günlük yakılmakta, kurban adanmakta ve mevlit okunmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Halil İbrahim Ziyareti bir makamdır. Nurun indiğini ya rüyada ya da normal zamanda gören kişi, nur inen yere türbe yapılması gerektiğine inanmaktadır. Çevresindeki kişileri de bu inanca ortak edince nur indiğine inanılan yere türbe yapılmaktadır. Nurun indiği zamanlarda, nur indiğini gören ya da nurun indiğini bilen kişi, rüyasında inen nurun kim olduğunu görürse, bu ziyarete onun adı verilmektedir. Nurun türbesini yapmasını isteyen kişiye ışık halinde görüldüğüne inanılmaktadır.

2-) Halil İbrahim Ziyaretine getirilen yürüyemeyen felçli bir çocuk uyandığında vücudu Arap harfleriyle yazılı olarak bulunur ve yürüyerek ziyaretten ayrıldığı rivayet edilir.

Kaynakça: Yrd.Doç.Dr. Zekiye Çağımlar - Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu / Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar - Adana Yöresindeki Nusayrilerde Yatır-Ziyaret İnancı İle, Ölüm Sonrası Uygulanan Adet, İnanma ve Pratikler.

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder