22 Ekim 2013 Salı

Torumtay Türbesi / AMASYA –Merkez – Gökmedrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Torumtay türbesi, Amasya İli merkezi Gökmedrese Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde bulunan Gök Medrese’nin bahçesindedir.

Torumtay Türbesi
Torumtay Türbesi Bezemeleri
Torumtay Türbesi Bezemeleri
Torumtay Kimdir: Tam adı Seyfettin Torumtay’dır. Amasya valisi olarak görev yapmıştır. Seyfettin Torumtay I. Alaeddin Keykubad’ın yetiştirdiği valilerdendir. Döneminde askeri ve siyasi bir çok olayda adı geçmekte olan önemli bir devlet adamıdır. 1282 yılında Amasya’da vefat ederek yaptırmış olduğu türbeye defnedilir. Türbe Torumtay tarafından 1278 yılında yaptırılmıştır. Türbenin banisi olarak Torumtay bin Abdullah yazısı görülmektedir.         
Torumtay Türbeleri Sandukaları
Seyfettin Torumtay Sandukası
Türbenin Durumu: Türbe Selçuklu üslubunda sanılmasına rağmen çok farklılıklar göstermektedir. İki katlı dikdörtgen planlı olan türbe genel olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Ayrıca türbede tuğla da kullanılmıştır. Süslemeler kapı yerine, üst kısımlarında ve çevresinde kullanılmıştır. Yapım kitabesi kapı girişindedir. Türbe 1891-1892 yıllarında onarım görmüştür. Türbe içindeki sandukalarda Torumtay’ın mezarının haricinde çocuklarının ve torunlarının mezarları da bulunmaktadır.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder