11 Mart 2013 Pazartesi

Sultan Muhammed Türbesi / AĞRI –Patnos –Ziyaret Köyü

Sultan Muhammed Türbesinin Yeri: Ağrı İli Patnos İlçesi Ziyaret Köyünde türbesi vardır.  

Sultan Muhammed Kimdir: Sultan Muhammed Şam’da dünyaya gelmiş ve Ziyaret Köyüne gelmiş ve burada 1398 yılında vefat etmiştir. Mezar taşında Şeyh Muhyiddin’in oğlu olduğu yazmaktadır. Bu yüzden ahali köylerinde yaşayanların Seyit olduğuna inanmakta ve söylemektedirler. Atalarının kökünün Hz. Hasan’a kadar gittiğini, dolayısıyla kendilerinin peygamber soyundan geldiklerini, bu yüzden de Seyit olarak anıldıklarını söylemektedirler.  

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında bilgimiz yoktur. Türbede bir mezar daha vardır. Bu kişi bir rivayete göre eşidir, başka bir rivayete göre hizmetçisidir.

Ziyaret Nedeni: Yöre halkı tarafından manevi bir lider olarak kabul edilen Sultan Muhammed’in türbesi sıklıkla ziyaret edilir. Ziyarette türbede bulunan küçük oyuklara adak için taş yapıştırılmaktadır. Taş yapışırsa dileğin olacağına inanılmaktadır.
Türbeyi çocuğu olmayan kadınlar, şifa bulmak isteyenler, evlenmek isteyen gençler ziyaret etmektedir. Adak olarak mum adağında bulunurlar, türbe yanındaki ağaca çaput bağlarlar.  

Menkıbeler: 1-) Türbenin içinde bazı geceler yeşil bir kandil yandığını görenler olmuştur. 1920’li yıllara kadar yabani hayvanlar türbeyi ziyaret etmiştir. Ara sıra bir tanesi burada kalmış, kalan hayvan kurban kesilerek dağıtılmıştır.
2-) Türbe ziyaretine gelenlere köylüler yemek yedirmekte ve hakkıyla ağırlamaya çalışmaktadırlar. Böylece evlerinin ve mallarının bereketlendiğine inanılmaktadır.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder