10 Mart 2013 Pazar

Şeyh Abdullah Küfrevi Türbesi / AĞRI –Patnos –Demirören Köyü

Şeyh Abdullah Küfrevi Türbesinin Yeri: Ağrı İli Patnos İlçesi Demirören Köyünde türbesi vardır.  

Şeyh Abdullah Küfrevi Kimdir: Türbesi Bitlis’de bulunan Muhammed Küfrevi’nin torunudur. 8 yıl dedesinin hizmetinde kalmış ve İslami ilimleri öğrenmiştir. Rusların Bitlis’i işgali ile birlikte esir düşmüş ve 8 yıllık esirliğinde diğer esirlere ders vermiştir. Van Erciş ilçesine gelerek burada imamlık yapmıştır. Burada ileri gelenlerden birinin kızıyla evlenmiş ve kayınpederinin sahibi olduğu Patnos Demirören Köyüne gelerek hayatını burada tamamlamıştır. Sevilen, sayılan, öğrenci de yetiştiren, keramet sahibi bir zattır.  

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Yöre halkı tarafından manevi bir lider olarak kabul edilen Şeyh Abdullah Küfrevi’nin türbesi ziyaret edilir dua okunur ve ardından dilekler için temennide bulunulur.
Türbe Patnos’dan ve çevre köylerden de ziyaret edilmektedir. Çocuğu olmayan kadınlar, değişik hastalıklarına şifa bulmak isteyen kadınlar türbeyi sıklıkla ziyaret eder. İnancı tam olanların isteklerinin gerçekleştiği söylenmektedir. Türbeyi ziyaret edenler çıkarken saygıdan dolayı, geri geri adım atarak çıkarlar. Türbe yanındaki ağaca çaput bağlanmaktadır. Çaput çürürse veya bağlı olduğu yerden yere düşerse dileğin gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Çaputları genellikle evlenme çağındaki gençler bağlamaktadır.

Menkıbeler: 1-) Kuraklık için halk bir gün yolunu keser ve onun dua etmesini ister. Şeyhin duasından sonra hemen yağmur yağmaya başlamış. Halk türbenin köylerinde olduğundan dolayı köyün bereketinin hiç tükenmediğini söylemektedirler.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder