13 Mart 2013 Çarşamba

Şehitlik Türbeleri / AĞRI –Patnos –Dedeli Beldesi

Şehitlik Türbelerinin Yeri: Ağrı İli Patnos İlçesi Dedeli Beldesi’nde iki şehitlik türbesi vardır.  

Şehitler Kimdir: 1. Şehitlikte Osmanlı-Rus Savaşında Dedeli Köyünden iki Hamza ve biri Zeki olan şehitlerdir. İşgal sırasında dağdaki köylülere yiyecek ihtiyacı için köye inmişler fakat burada düşmanla karşılaşmışlar, çarpışarak teslim olmuşlardır. Düşmana zayiat verdiklerinden kafaları kesilerek şehit edilmişlerdir. Sonra köylüler tarafından cesetleri bulunarak bugün ziyaret edilen şehitlik oluşturulmuştur.
2. Şehitlik ise 1. Şehitliğin 1km yukarısında dağa doğrudur. Bu mezarda yatanın kim olduğu bilinmemektedir.    

Türbenin Durumu: Türbelerin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur. Her ikisinin de üzeri açıktır.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler ve hayır duası için ziyaret edilmektedir. İki şehitlik de Patnos ve çevresinde görülen türbe ziyaretlerinde yapılan uygulamalarla ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) 1. Şehitlikte yatanlar akrabalarının rüyalarına girerek yerleri bulunmuş ve bugünkü mezarlığa defnedilmiştir.
2-) 2. Şehitlikte yatan şehidin bulunduğu tarlayı sürmek isteyen tarla sahibinin hayvanları ölür, rüyasına giren şehit burada benim mezarım var der. Bunun üzerine buraya türbe yapılır. Tarla sahibinin kardeşi mezara gelip saygısızlık yapar ve felç geçirir. Sonra şehidi rüyasında görür ve ertesi gün türbe başına gidip kurban kesip af diler ve dua eder. Türbe başında sabahlar ve yavaş yavaş iyilişmeye başlar.  


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder