1 Mart 2013 Cuma

Seyyid Abdülaziz Türbesi / AĞRI –Doğubayazıt –Yukarı Doğubayazıt

Seyyid Abdülaziz Türbesinin Yeri: Ağrı İli Doğubayazıt İlçesinde Yukarı Doğubayazıt’ta aile kabristanlığında türbesi vardır.  
Seyyid Abdülaziz Türbesi
Seyyid Abdülaziz Kimdir: Doğu Anadolu’nun meşhur evliyalarındadır. 1880 yılında vefat etmiştir. Babası Seyyid İbrahim, dedesi Seyyid Abdurrahim’dir. Bu zatların tamamı Arvas medresesinde eğitim almış ve Seyyid olarak anılmışlardır. Hayvanlara hürmet ederdi. Hatta yabani hayvanlar bile belli günlerde beslenmek için kapısına gelirdi. Beş oğlu ve bir kızı olmuştur.

Türbenin Durumu: Türbenin üzeri açıktır. Basit, kesme taştan yapılmış bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler ve hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Beslediği hamile bir inek aç kalır ve komşusunun biriktirdiği otları yemeğe başlar. Durumu gören komşu ineği alıp Seyyid Abdüzlaziz’in kapısına dayanır ve “niye hayvanınızı beslemiyorsunuz” diye hesap sorar. Gürültüyü duyan Seyyid dışarı çıkar ve olayı dinler. Döner ve ineğe sorar: “Bu söylenenler doğru mu?” diye. İnek dile gelir "Evet çobanlar bana yem vermiyorlar. Biliyorsunuz yüklüyüm, mecbur kaldım." der. Seyyid çoban ve hizmetçilere şöyle bir bakıp içeri girer. Bu kerameti gören komşu yaptığına pişman olur, özür dileyerek oradan ayrılır.

Kaynakça: Evliyalar Ansiklopedisi – Türkiye Gazetesi -Cilt.10 -1992 / www.spatyom.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder