22 Eylül 2014 Pazartesi

Siyami Dede Türbesi / ANKARA / ÇUBUK – Sele Köyü

Türbenin Yeri: Siyami Dede Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Sele Köyüne yakın bir dere kenarındaki küçük bir tepe üzerindedir.  

Siyami Dede Kimdir: Çubuk bölgesindeki en önemli Alevi Köyü Sele Köyüdür. Kısaca Siyami Dede olarak anılan veli, Sele Köyünü 1210 yılında Balkanlar üzerinden (Sele Köyü Sitesi) ve/veya Horasan’dan (diğer kaynaklar) gelerek bu köyü oğlu Kalender Veli ile birlikte kurmuştur. Siyami Dede Seyit Siyami Fakı veya Siyami Sultan adlarıyla da anılmaktadır.
Siyami Dede İmam Bakır’ın 3. oğlunun neslindendir. Bölgeye İslamiyet’i yaymak için gelmiş ve buraya yerleşmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin “Ahret Sultan’ı” olan Siyami Dede dünyanın malına mülküne değer vermeden gayet mütevazi bir yaşam sürmüştür.   

Türbenin Durumu: Seyit Siyami Dede türbesi etrafı taşlarla çevrili, başında bir ağaç bulunan açık bir mezardır. Birkaç kez türbe yapılmasına rağmen bu türbeleri üzerinde tutmamıştır.

Ziyaret Nedeni: Türbeler değişik dilekler ve ihtiyaçlar için ziyaret edilmekle beraber asıl ziyaret Akıl Hastalıklarından muzdarip olanlar türbeye getirilmektedir. Çocuğu olmayanlar da türbeyi ziyaret ederler. Adakları yerine gelenler kurban keserler.

Kaynakça: www.selkoyu.com / www.tr.wikipedia.org / www.gazi.edu.tr (Çubuk Yöresi Alevi Köyleri -Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu) / www.facebook.com ( Şah Kalender Veli Türbesi Grubu)

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder