24 Eylül 2014 Çarşamba

Şah Kalender Veli Türbesi / ANKARA / ÇUBUK – Sele Köyü

Türbenin Yeri: Şah Kalender Veli Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Sele Köyü girişindedir.  
Kalender Veli Türbesi
Kalender Veli Türbesi
Kalender Veli Kimdir: Çubuk bölgesindeki en önemli Alevi Köyü Sele Köyüdür. Babası Siyami Dede olarak anılan veli, Sele Köyünü 1210 yılında Balkanlar üzerinden (Sele Köyü Sitesi) ve/veya Horasan’dan (diğer kaynaklar) gelerek bu köyü oğlu Kalender Veli ile birlikte kurmuştur. Kalender Veli Anadolu’da doğduğundan Rum Ereni olarak anılmaktadır.
Kalender Veli, Şah Kalender Veli, Kalender Veli Sultan veya Seyyid Kalender Veli adlarıyla anılmaktadır.
Kalender Veli Beypazarı Karaşar Bölgesinden Yağdanı Sultan’ın kızıyla evlenir ve üç erkek bir kız çocuğu dünyaya getirir. Büyük oğlu Akyurt ilçesi Cücük köyünde medfun Hamdi Sultan Dede’dir. İkinci oğlu Abdulkadir Kalender Veli ile birlikte aynı türbede yatmaktadır. Üçüncü oğlu Ali (Mustafa) Kelander Veli Türbesinin dışında bir çam ağacının altında medfundur. Kızı Zeynep Hatun ise Hamdi Sultan ile birlikte aynı türbede yatmaktadır.    
Kalender Veli Türbesi
Kalender Veli ve Oğlunun Sandukası
Türbenin Durumu: Şah Kalender Veli ölümünün 18. yılında 1362’de türbesine Aktepe’den geyiklerin getirdiği taşlar kullanılarak yapılmaya başlanmış, 1364 yılında tamamlanmıştır.
Türbe 1994 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Türbeler değişik dilekler ve ihtiyaçlar için ziyaret edilmekle beraber asıl ziyaret Akıl Hastalıklarından muzdarip olanlar türbeye getirilmektedir. Çocuğu olmayanlar da türbeyi ziyaret ederler. Adakları yerine gelenler kurban keserler.
Kalender Veli her yıl düzenli olarak yapılan şenliklerle anılmaktadır.

Kaynakça: www.selkoyu.com / www.tr.wikipedia.org / www.gazi.edu.tr (Çubuk Yöresi Alevi Köyleri -Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu) / www.envanter.gov.tr  

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder