15 Eylül 2014 Pazartesi

Meşeli Türbeleri / ANKARA / ÇUBUK – Meşeli Köyü

Türbelerin Yeri: Meşeli Türbeleri, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Demirci Köyünün etrafındadır.
Meşeli Köyü Ziyaret Tepesi
Meşeli Türbeleri Kimdir: Meşeli Köyü Alevi inancına sahip bir köyümüzdür. Köyde üç adet türbe ve bir tepe ziyaret edilmektedir. Bu yatırlar köye 5km uzaklıktaki Eski Yaylada Eski Yayla Türbesi, yine köyün doğusunda ve batısında bulunan Horsan ereni iki vardır. Bunlar Kuzukıran ve Muradi veya Hacı Murat Türbeleri olarak anılmaktadır.
Ayrıca köyün yaslandığı tepe üzerinde “Evliya Nazarlaması” vardır. Burada bulunan kayalar evliya bir kişi tarafından toplanarak, “İşaret” konulmuştur. Bu alanın kutsal olduğuna inanan halkımız Hıdrellez zamanı bu tepeyi ziyaret eder. Yağmur duası içinde çıkılmaktadır.

Türbelerin Durumu: Hacı Murat Türbesi üzeri kiremitli bir çatıyla örtülüdür. Diğer iki türbenin üzeri açıktır.

Ziyaret Nedeni: Eski Yayla Türbesi haziran ayında hasattan dönen çiftçiler tarafından ziyaret edilerek, bereket için kurban kesilmektedir. Yıl içinde adağı olanlar bu türbeyi ziyaret eder.
Kuzukıran ve Muradi Türbesi değişik dilekler için ziyaret edilip, kurban kesilmektedir. Muradi Türbesinin yanındaki ağaçlar da kutsal kabul edilip kesilmezler.

Kaynakça: www.gazi.edu.tr (Çubuk Yöresi Alevi Köyleri -Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu) / www.facebook.com (Meşeli Köyü Sayfası)  

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder