25 Temmuz 2014 Cuma

Şeyh İzzettin Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ –Hacı Bayram Mahallesi

Türbenin Yeri: Şeyh İzzettin Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacı Bayram Mahallesi, Yayık Sokakta Şeyh İzzettin Camisinin kuzeyindedir.
Türbe Temelleri
Türbe Temelleri
Türbe Kitabesi
Şeyh İzzettin Kimdir: Şeyh İzzettin Ankara’nın yetiştirmiş olduğu Ahi’lerdendir. Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin hocalarından biri olduğu ve daha birçok Ahi yetiştirdiği söylenmektedir. Birçok medrese kurmuş ve malını mülkünü bu medreselere vakf ederek birçok kişinin yetiştirilmesine ön ayak olduğu vakıf kayıtlarında tespit edilmiştir. 
 
Restorasyon Sırasında
Şeyh İzzettin Türbesi Son Hali
Türbenin Durumu: Şeyh İzzettin Türbesi 1930’lı yıllarda yıkılarak evlerin arasında kalmış, daha sonra bölgenin yıkılarak komple restorasyonu sırasında temelleri ortaya çıkarılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki türbe kare planlı, kümbet biçiminde Selçuklu tarzındadır. Türbe kitabesi günümüzde Etnografya Müzesine kaldırılmıştır. Bu kitabeye göre türbe 1306 yılında inşa edilmiştir. 
  
Kaynakça: Kamil Şahin – Ankara’lı Şeyh İzzeddin Vakıfları ve Ak Medrese / www.envanter.gov.tr / www.asirproje.com.tr / www.panoramio.com ( Sayın Ahmet Soyak'a fotoğraflarının paylaşımı için teşekkür ederim.)

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder