24 Temmuz 2014 Perşembe

Ahi Şerafettin Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ –Kale Mahallesi

Türbenin Yeri: Ahi Şerafettin Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Kale Mahallesi, Kurnaz Sokakta, Ahi Şerafettin (Aslanhane) Camisinin arkasındadır.
Ahi Şerafettin Türbesi
Ahi Şerafettin Kimdir: Ahi Erenlerinin büyüklerindendir. Ahi Şerafettin Zaviyesinde dersler vermiştir. Ahi Şerafettin Camisi özgün yapısıyla günümüze kadar gelmiştir.
Ahi Şerafettin birçok meslek kuruluşunun dini esaslar çerçevesinde birleştirerek onları topluma yararlı hale getirmek, kendi sanat ve meslek dallarında yetişmelerini sağlamak amacıyla çalışan ulu bir toplum lideri olduğu bilinir. 
Ahi Şerafettin Camisi, Zaviyesi ve Türbesi Koruma Kurulu Kararlarıyla anıt eser kapsamında tescillidir.
Ahi Şerafettin Türbesi
Ahi Şerafettin Türbesi
Türbenin Durumu: Ahi Şerafettin Türbesi kesme taşlar ve devşirme antik malzemeler kullanılarak inşa edilen ve çevresinde de birçok antik malzeme barındıran Osmanlının ilk dönem kümbetlerine örnek bir türbedir. Türbe Ahi Şerafettin’in ölümünden 20 yıl önce 1330 yılında inşa edilmiştir. Ahi Şerafettin Sandukası Etnografya Müzesine kaldırılmıştır. Türbe içinde babası Ahi Hüsameddin, kızları Ayşe Hatun ve Devlet Hatun’un mezarları bulunmaktadır. Türbe çevresi yine küçük bir hazire şeklindedir.  
Ahi Şerafettin Zaviyesi
Ziyaret Nedeni: Genellikle kadınlar, esnaf ve sanat erbabı kişiler hayır duası için ziyaret etmektedir. 
  
Kaynakça: Nihat Aytürk –Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri –Altanoğlu -1992 / www.envanter.gov.tr / www.panoramio.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder