11 Haziran 2013 Salı

Şammaz Baba Türbesi / AKSARAY –Aksaray İlçesi –Gökçe Köyü

Türbenin Yeri: Aksaray İli Merkez Aksaray ilçesi Gökçe Köyünde türbesi vardır.
Şammaz Baba Türbesi
Şammaz Baba Kimdir: Şammas Baba, Şambaz Baba, Aziz Mamas, Aya Mama olarak da anılmaktadır. Şammaz Baba’yı hem Müslümanlar, hem Hıristiyanlar ziyaret etmektedir.
Hıristiyanlar türbede yatanın MS.3 yüzyılda Kapadokya’da yaşamış olan Aziz Mamas (Aya Mama) olduğunu söylemektedir. Ortodoks Hıristiyanları için kutsal kabul edilen Azizin Hasan Dağı eteklerinde yaşadığı belirtilmektedir.
Müslümanlar ise Şammas veya Şambaz Baba olarak adlandırılan velinin, bu topraklarda gündüzleri Hıristiyanlara, geceleri ise Müslümanlara ders veren  ermiş bir zat olduğunu söylemektedirler.

Türbenin Durumu: Türbe kaya kiliselerine benzemektedir. Muhtemelen önceden kiliseydi. Sonradan türbe haline getirilmiştir. İki göz olan türbede Şammaz Baba’nın sandukası bulunmaktadır. Duvar da mum adağı için nişler açılmıştır. Türbe eskiden mescit olarak da kullanılmıştır. Türbenin içinde insan kemikleri ve geyik kemikleri buraya gelenler tarafından çalınmıştır. Kimin aldığı bulunamamıştır.

Ziyaret Nedeni: Bu türbe özellikle bölgeden göç eden Ortodoksların torunları tarafından ziyaret edilmektedir. Mum adağını hem Türkler, hem de Ortodokslar uygulamaktadır. Müslümanlar özellikle akıl hastalıkları için ziyarete gelmekte ve burada bir gece kalmaktadır. Tedavi için türbe yanında oyuklarda kalınmaktadır. Ayrıca ikinci gözde namaz kılınmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Aziz Mamas bir çobanmış. Beslemiş olduğu koyun, keçi ve geyiklerin sütlerinden yoğurt, peynir yapar etrafındaki fakir fukaraya satarmış.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder