12 Haziran 2013 Çarşamba

Çapan Dede Türbesi / AKSARAY –Aksaray İlçesi- Altınkaya Beldesi

Türbenin Yeri: Aksaray İli Aksaray ilçesi Altınkaya Kasabasına yakın bir tepe üzerinde türbesi vardır.

Çapan Dede Kimdir: Çapan Dede’nin kim olduğu bilinmemektedir. Türbesinin doğu eteklerinde Çapan Dede inleri denilen yerde yerleşim yeri olarak kullanılmış olan inler bulunmaktadır. Türbenin batı eteklerinde ise tarihi mezarlık bulunmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbenin üzeri normalde açıktır. Zaman içinde üzeri bir çatıyla örtülmüştür. Türbe çatısı yapılan düzenlemeyle beton çatıya dönüştürülmüştür.  

Ziyaret Nedeni: Bu türbeyi özellikle erkek çocuğu olmayan kadınlar ziyaret etmektedir. Bu yüzden bölgede Çapan veya Çapan Dede adına bol miktarda rastlanmaktadır. Erkek çocuğu olanlar yedi yıl kurban keserler ve özellikle etten ilk olarak gördüğü fakirlere verirler. Çapan Dede aynı zamanda yağmur duası için ziyaret edilmektedir. Türbe kalabalık olarak ziyaret edilmekte, kurbanlar kesilmekte ve kazanlarla yemekler yapılmaktadır. Eskiden ziyaretçiler mezarında bulunan 20cmlik kare deliğin içine yanlarında getirdikleri para, boncukları atarlarmış. Türbe taşına yağdanlık bağlarlarmış.

Menkıbeler: 1-) Türbe yanında ıslık çalan bir çoban uyuya kalmış. Rüyasında birisi gelip zorla götürmek istemiş, o rüyasında uzun süre gitmemek için yerleri tırmalamış. Uyanınca sebebini anlamış ve bir daha türbe yanında ıslık çalmamış.
2-) Buhara’dan gelip türbe başında bekleyen bir zat varmış. Bu zata bir gece Çapan Dede görünmüştür.

Kaynakça: Yrd.Doç.Dr. Selçuk Peker –Türk Ad Verme Geleneği Çerçevesinde Aksaray’dan Bir İsim: Çapan

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder