20 Haziran 2013 Perşembe

Genç Osman Türbesi / AKSARAY –Aksaray İlçesi- Gençosman Köyü

Türbenin Yeri: Aksaray İli Aksaray ilçesi Gençosman Köyünün merkezinde türbesi vardır.
Genç Osman Türbesi
Genç Osman Kimdir: Bağdat Fatihi namıyla anılmaktadır ve 17 yaşında IV. Murat’ın Bağdat Seferinde şehit olmuştur. 1621 yılında Dorikini Köyünde doğmuştur. 1638 yılında Aksaray’a gelen IV. Murat sefer için asker toplar ve yiğit Osman yaşı tutmadığı alınmaz ama o hiç düşünmeden arkadan gizlice gelip orduya katılır. Bağdat Kalesi düşerken en önde çarpışmış ve sancağı gönlere dikmiştir. Sancağı dikerken aldığı yaralarla orada şehit düşmüştür.    

Türbenin Durumu: Türbe yapılan düzenlemeler özgünlüğünü kaybetmiştir. Üzeri betonarme çatıyla kapalıdır. Baş ve ayak taşı yoktur.

Ziyaret Nedeni: Bu türbeyi yöre halkı özellikle hayır duası için ziyaret etmektedir.

Menkıbeler: 1-) Genç Osman gizlice Bağdat Seferine çıkan orduya katılır. IV. Murat orduyu teftiş ederken Osman’ı görür ve senin yaşın tutmuyor, nasıl geldin buraya diyerek sual eder. Genç Osman sesini çıkarmaz. IV. Murat “Daha bıyığın bile terlememiş, biz bıyığında tarak durmayanı orduya almayız” der. “Sen git ananın koynuna” diyince, Genç Osman padişahtan tarağı alıp üst dudağına şiddetlice bastırır ve tarağı kanlar içinde dudağına batırır. Sonra padişahına seslenir: “Şimdi benim bıyığımda da tarak duruyor, orduya katılabilir miyim?” der. IV. Murat bu durumdan çok hislenir ve onu öncü gazilere serdar yapar.     

Kaynakça: Boran Elkıran –Gençosman Köyü Rehber Öğretmeni / www.wowturkey.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder