3 Mayıs 2013 Cuma

Şeyh Cemaleddin-i Aksarayi Türbesi / AKSARAY –Merkez –Ervah Mezarlığı

Türbenin Yeri: Aksaray İli merkezinde bulunan Ervah Mezarlığında Orta Mahallinde türbesi vardır.

Şeyh Cemaleddin-i Aksarayi Kimdir: Anadolu’nun yetiştirdiği alimlerin meşhurlarındandır. Babası Muhammed bin Muhammed’dir. Soyu bir koldan Hz. Ebu Bekir’e, bir koldan da Hz. Ömer’e dayanmaktadır. Aksaray’da doğmuş ve 1389 yılında Aksaray’da vefat etmiştir. Öğrencileri o kadar çok olurmuş ki, bu yüzden bazı öğrencilerine at üstünde bir yerden bir yere giderken dahi ders verirmiş. Molla Fenari yetiştirdiği öğrencilerden birisidir.
Büyük oğlu Mehmed babasının medresinde yetişmiş ve aynı medresede müderris olarak görev yapmıştır. İkinci oğlu Mahmud, Halvetiye tarikatına mensup olup, Aksaray’da kadılık yapmıştır. Üçüncü oğlu Ahmed babasının sağlığında vefat etmiş ve kadılık yapmıştır.
Varlıklı bir aileden geldiğinden dergahında fakirlere, kimsesizlere ve ihtiyaç sahiplerinin derdine derman olurmuş. Eserleri Mallu-i Mücez, İtirazad Ale’i Kassaf’dır.    

Türbenin Durumu: Türbenin üzeri açıktır. Yanında mescit bulunmaktadır. 1978 yılında mescid, çilehane ve itikafhane ayaktayken Perekzadeler tarafından yıkılarak yerine tek kubbeli bir cami 1980 yılında yapılmıştır.   

Ziyaret Nedeni: Halk tarafından önemli günlerde hayır duası için ziyaret edilir.

Menkıbeler: 1-) Şeyh Aksarayi vefat ettikten sonra türbesinin başına gelen öğrencilerine ruhaniyeti görünüp ders vermeye devam etmiştir.

Kaynakça: Şahin Başer –Aksaray’da Metfun Bulunan Zatların Kabri Şerifleri ve Türbeleri –Kendi Basımı -1995.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder