5 Mayıs 2013 Pazar

Pir Ali Sultan Türbesi / AKSARAY –Merkez –Taşpazar Mahallesi

Türbenin Yeri: Aksaray İli merkezinde bulunan Taşpazar Mahallesi, Pir Ali Sultan Caddesi ile Taşpazarı Caddesinin (868. Sokak) kesiştiği köşede türbesi vardır.
Pir Ali Sultan Türbesi
Pir Ali Sultan Kimdir: Pir Ali Aksarayi olarak da bilinir, Anadolu’nun yetiştirdiği önemli velilerdendir. 1538 yılında doğmuştur. Melamiye Şeyhi olup Seyit Ömer Sekini’nin halifesidir. Kanuni Sultan Süleyman İran Seferi sırasında yanına uğramış, sefer dönüşü yine onun yanına gelerek onu İstanbul’a yanına çağırmıştır. Pir Ali Sultan bunu kabul etmemiş yerine oğlu İsmail Hak (İsmail Maşuki) ve birkaç müridini göndermiştir. Bu olaydan altı ay sonra Pir Ali Sultan vefat etmiştir.
Oğlu İsmail Maşuki ve on müridiyle birlikte İstanbul’da atılan iftiralar yüzünden yargılanmış ve suçlu bulunarak başı kesilerek idam edilmişlerdir.      

Türbenin Durumu: Türbenin kare planlı, üstünde kümbet şeklinde tavanı olan ve yöresel kesme taştan yapılmıştır. Türbenin bulunduğu mahalledeki evlerde türbeye bakan duvarlarda pencere bulunmazmış!

Ziyaret Nedeni: Halk tarafından hayır duası için ziyaret edilir.

Menkıbeler: 1-) Kanuni’nin ziyaretinde Pir Ali Sultan’ı “mehdilik” iddiasında bulunuyor diye padişaha şikayet ederler. Padişah bir meclis kurulup sorgulanmasını emreder ve sefere devam eder. Sorgulama esnasında Pir Ali Sultan “Bana bunlar mı iftira attı?” diye sorar ve orada bulunanlardan biri düşüp ölür ve diğeriyse istifra ederek dışkı kusar. Bunun üzerine Sultan’ın veliliğini delalet getirirler ve hemen sorgulamayı keserler.    

Kaynakça: Şahin Başer –Aksaray’da Metfun Bulunan Zatların Kabri Şerifleri ve Türbeleri –Kendi Basımı -1995 / Evliyalar Ansiklopedisi Cilt:9 –Türkiye Gazetesi -1993.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder