1 Şubat 2013 Cuma

Gelin Deliği Ziyareti / ADANA –Karaisalı – Etekli Köyü

Gelin Deliği Ziyaretinin Yeri: Ziyaret Adana ili Karaisalı İlçesi Etekli Köyü Erkeğin Mahallesinin kuzeyinde Kızılca Yokuşun sonunda bulunan deliğin olduğu yer ziyarettir.
Gelin Deliği
Gelin Deliği Nedir: Derinliği bilinmeyen bu deliğin olduğu yerde bir zamanlar bir türbe varmış. Bu mezarda yatan kişi hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Zamanla yol yenilemeleri, seller yüzünden mezar yok olmuş, fakat yöre halkı burayı ziyaret etmeye devam etmişlerdir.

Ziyaret Nedeni: Yerel halk tarafında özellikle çocuğu olmayan bayanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Abdest alıp burada namaz kılarlarsa çocuklarının olacağına inanmaktadırlar. Ayrıca buradaki su ıslanırsa yağmur yağacağına ve buradan alınan toprak suya karıştırılıp içilirse şifa bulunacağına inanılmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Yörede gelin yaşına gelen bir kızın yedi erkek kardeşi varmış. Kız kardeşlerinin istemediği bir gence kaçmış. Kardeşler kızın peşine düşmüş ve onu yakalamış, sonrada buradaki deliğe atmışlar. Sonra pişman olup çıkarmaya çalıştıklarında deliğe giren her kardeş, kızın boynuna bir yılan sarılı görüp korkarak delikten çıkıyormuş. Nihayet küçük erkek kardeş deliğe inmiş ve kız kardeşini sırtladığı gibi dışarı çıkarmış. Meğer diğerlerinin yılan sandığı şey kızın uzun belikleriymiş.     


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder