26 Şubat 2013 Salı

Abdürrahim Arvasi Türbesi / AĞRI –Doğubayazıt –Ahmed Hâni Kabristanlığı

Abdürrahim Arvasi Türbesinin Yeri: Ağrı İli Doğubayazıt İlçesinde bulunan Ahmed Hâni kabristanlığında türbesi vardır.

Abdürrahim Arvasi Türbesi
Abdürrahim Arvasi Kimdir: Seyyid Abdullah Arvasi’nin oğludur. Osmanlı Döneminde Anadolu’da yetişen velilerdendir. Hz. Hüseyin’in soyundandır. Doğumu tarihi bilinmiyor. Ölümü 1786 yılındadır. Babasının Arvas Köyündeki (Van-Doğanyayla) medresede eğitim gördü. Akli ve nakli ilimlerde önemli bir âlim olmuştur.

Türbenin Durumu: Türbenin üzeri açıktır. Özensiz bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler ve istekler ziyaret edilen türbe özellikle sırt ağrıları için ziyaret edilmektedir. Sırt ağrılarında şikayet edenler türbeye gelip sırtlarını mezar taşına sürterek şifa bulmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Arvasi bir sohbet meclisinde Mevlana’nın Mesnevi’sinden beyitler okumaktadır. Sohbette bulunan ve İran’dan gelen mollalar Mesnevi’yi küçüksemek için bildikleri halde Arvasi’ye sorarlar: “Ne okuyorsun?” diye. Arvasi “Mesnevi okuyorum” der. Bunun üzerine mollalar “Meşnevi okumaya değmez” derler. Bunun üzerine sinirlenen Arvasi Mesnevi’den rastgele bir bölüm açar ve “oku” der mollaya. İranlı molla şu beyti okur:
Mesnevi ra meşnevi mehan / Ey sek-i gürgin bed kerdei
Bu beytin anlamı şöyledir: Mesneviyi meşnevi okuma, ey uyuz köpek kötü bir iş yaptın…
Mollalar utanmışlardır. Arvasi’nin kerametine inanmışlardır. Sonra defalarca okumalarına rağmen Mesnevi’de böyle bir beyite rast gelmemişlerdir. 

Kaynakça: Evliyalar Ansiklopedisi –Cilt.2 -Türkiye Gazetesi -1992 / www.yasamkadin.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder