27 Temmuz 2012 Cuma

Mahmut Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Şuhut -Mahmut Köyü

Mahmut Sultan Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesine bağlı Mahmut Köyünde türbesi vardır.
Mahmut Sultan Türbesinde Tedavi
Mahmut Sultan Kimdir: Mahmut Sultan üç kardeşi ile birlikte Horasan’dan yöreye gelmiş ve buradaki çarpışmalarda şehit düşmüştür. Kardeşlerinden Efe Sultan Efe Köyünde, Karlık Sultan Karlık Köyünde şehit düşmüştür.
Ayrıca Sandıklı Koçhisar Köyü ile Hüdai Kaplıcaları arasında medfun bulunan Çorhisar Dede ile de kardeş olduğu söylenmektedir.
Sayın Abdulhalim Durma ise Mahmut Sultan’ın Şeyh Hacı İbrahim bin Mahmud olduğunu söylemektedir. Mahmut Sultanın Horasan erenlerinden olduğunu belirtmektedir. Mahmut sultan 1219 yıllarında Şuhut’un fethi sırasında yaşadığı rivayet edilmektedir.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin yanında suyu kutsal kabul edilen bir kuyu bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle çeşitli hastalıklarına şifa bulmak amacıyla ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından ziyaret edilir. Ayrıca konuşamayanlar, yüz felci geçirenler ve ayakları tutmayanlar da türbe ziyaretine gelmektedir.
Adak olarak kurban kesilmekte, yatırın toprağından almaktalar ve bazen de türbede geceleyin yatmaya kalmaktadırlar.

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / www.gazete3.com

Taylan Köken

2 yorum:

  1. hurafelerı bırakın ŞİFAYI veren ALLAHDIR
    bunları burda armanın şirkden başka bir karşılığı olmaz...Türbeler den medet beklenmez orda yatnın ne kalkıp sana yardımı dokunur nede senın ıcın duacı olabılır...

    YanıtlaSil
  2. Kuşkusuz doğru şeyler söylüyorsunuz! Ama Ocaklı denilen insanlar, burada yatan velinin yüzü suyu hürmetine diyerek Allah'a dua etmektedirler ve yine Allah'tan medet ummaktadırlar. Bu her yerde böyle midir bilemeyeceğim... Şifa için türbe ziyaretine gidilmesinin sebebi ise eski zamanlarda bu velilerin çeşitli hastalıkları iyileştirmesi... Afyon'da değişik hastalıklara iyi eden bir sürü şifa merkezi bugün de ziyaret edilmektedir. Saygılarımla

    YanıtlaSil