9 Temmuz 2012 Pazartesi

Dereçine Yatırı / AFYONKARAHİSAR -Sultandağ -Dereçine B.

Dereçine Yatırı Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Sultandağ İlçesi Dereçine Beldesinde Karaman Mahallesinde Tekke denilen yerde türbesi vardır.

Dereçine Yatırı Kimdir: Dereçien Kasabasında bulunan Tekkede medfun bulunan yatırdır. Kim olduğu bilinmemektedir. Hikayesini menkıbe kısmında anlatacağız.

Türbenin Durumu: Türbe durumu hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur. 

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Dereçine ileri gelenleri olan köy ağaları kış vakti odada toplanır, sohbet ederlermiş. Yine bu toplantılardan birinde odaya iri yarı ak sakallı düzgün giyimli bir zat gelmiş ve sohbete katılmış. Köyün zenginleri olan ağaların kış mevsiminde canları yaz meyveleri çekmiş. Ak sakallı olan zat eğer gözlerini kaparlarsa ve öldüğünde naşını buraya defnederlerse onların isteğini yapacağını söyler. Ağalar gözlerini açtıklarında ortada koca bir tepsi yaz meyveleri durmaktadır. Ak sakallı ihtiyar ağalara nasihat etmeyi de unutmaz: Yalnız dünya nimetlerinden siz yararlanmayın, aç açık olan fakirlerin durumunu göz ardı etmeyin der. Meyveleri yiyen ağalar, ihtiyarı konaklaması için odada bırakıp evlerine çekilirler. Ertesi sabah geldiklerinde ihtiyarın cesedi ile karşılaşırlar. Vefat ettiği yerden naşı alınarak günümüzde tekke olarak anılan yere defnedilir ve türbesi yapılır. 

Kaynakça: www.derecinem.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder