25 Nisan 2012 Çarşamba

Şeyh Hacı Halil Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Emirdağ -Karacalar Köyü

Şeyh Hacı Halil Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesi Karacalar Köyünde türbesi vardır.
Şeyh Hacı Halil (Hak Halili) 
Şeyh Hacı Halil Kimdir: Hak Halili olarak da anılan Şeyh Hacı Halil Dereköy’de 1823 yılında doğmuş, Karacalar Köyünde 1907 yılında vefat etmiştir. 12 tarikatta tasavvufa yetkili değerli bir İslam eğitmenidir. Üstün vasıfları ile anılır. Ömrünün son yıllarında bu köyde kurmuş olduğu medresede birçok öğrenci yetiştirmiştir.  
Şeyh Hacı Halil Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe, köyün de içinde bulunan camiye bitişik olarak yapılmıştır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle çevre köylerden değişik dilekleri için adak adamaya gelenler ziyaret ederler. Felç hastalarının şifa bulacağına inanılmaktadır. Türbe ziyaretinde hizmetler Şeyhin yakınları tarafından tamamen karşılıksız olarak yapılmaktadır.
21 Mart tarihinde Nevruz kutlamaları için ziyaret edilmekte, türbe ve etrafı temizlenmektedir. Ardından topluca adaklar kesilip yemekler hazırlanmakta ve yenilmektedir. En son olarak da ibadet yapılmaktadır. 

Menkıbeler: 1-) Vasiyeti üzerine dört yıl sonra Şeyhin mezarını açtıklarında cesedinin çürümediği görülmüştür. Naaşı bugün ziyaret edilen türbeye taşınmıştır.

2-) Yeni türbesi yapılırken türbede çalışan ustalar Şeyhin abdest aldığını görmüşlerdir.

Kaynakça: Eskiyeni Dergisi –Eylül 2011 / Abdulhalim Durma –Evliyalar Şehri Afyonkarahisar -2009 / Abdullah Şengül -Anadolu'da Nevruz Kutlamaları ve Emirdağ-Karacalar Örneği. 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder