10 Nisan 2012 Salı

Haneli Hasan Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Dinar -Afşar Köyü

Haneli Hasan Dede Yatırının Yeri: Afyonkarahisar İli Dinar İlçesinin Afşar Köyünde köy odasının yanında türbesi vardır.

Haneli Hasan Dede Kimdir: Köyde sevilen ve sayılan bir zattır. Hasan Dede’nin konak büyüklüğünde bir evi varmış. Kendisi vefat edince bu evini köye bağışlar ve köy odası olarak kullanılır. Bu yüzden Hasan Dede “Haneli” lakabıyla anılır.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur.

Ziyaret Nedeni: Afşar köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Köylülerden bir grup Hacca gidecekmiş. Hacca gidecek grup Hacı Ali’ye gelip kendileri ile birlikte Hacca gelmelerini ve kılavuzluk etmesini isterler. Hacı Ali gelmek istemez evini bırakamayacağını söyler. Köylüler Hasan Dede ile anlaştıklarını, Hacı Ali’nin evine bakacağını söylerler. Hacı Ali razı olur ve Hacca giderler. Kâbe’de Hacı Ali’nin canı köylerinde yapılan pekmezli un helvası çeker. Hasan Dede’ye malum olur ve Hacı Ali’nin evine gider, hanımına helvayı yaptırır ve Kâbe’ye gidip Hacı Ali’ye helvayı bırakır.
Hacdan dönünce köylüler hacıları karşılamış ve ellerini öpüyorlarmış. Hacı Ali Hasan Dede’yi gösterip “Biz hacımıyız ki, siz asıl Hasan Dede’nin elini öpün, asıl hacı odur” demiş.

2-) Hasan Dede ölünce vasiyeti üzerine evinin avlusuna mezarı yapılır. Yine vasiyetine göre evini köylülere bağışlar ve buranın temiz tutulmasını ve avluya hayvan bağlanmamasını ister. Köye gelen bir tüccar ziyaretçi evde kalır katırı avluya sokar. Fakat katır çok huysuzlanır ve ortalığı dağıtır. Sahibinin de sözünü dinlemez. Tüccar durumu köylülere anlatır. Köylüler de tüccara Hasan Dede’nin vasiyetini söylerler. Durumu anlayan tüccar köylülere para bırakır ve katırın vermiş olduğu ziyanın tanzimini ister.  

3-) Köyün iki Hasan Dede’sinin savaşlara katıldığı söylenmektedir.

Kaynakça: Ayhan Kalkan – www.dinarhaberleri.com .  

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder