14 Nisan 2012 Cumartesi

Hamza Fakı Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Emirdağ -Balcam Köyü

Hamza Fakı Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesine 11km uzaklıktaki Balcam Köyünde caminin yanında  türbesi vardır.
Hamza Fakı Türbesi
Hamza Fakı Kimdir: Hamza Fakı ve kardeşi Balcam Sultan Selçuklu ordusunu bakraçlarındaki bal ve heybesindeki yufkası ile doyurur. Bunun üzerine Selçuklu Sultan’ı Sultan Hanıma senin adın bundan sonra Balcan olsun der. Hamza Fakı Emir Baba’nın da arkadaşı olan bir alperendir.   

Türbenin Durumu: Türbede Hamza Fakı ve Balcam Sultan’ın mezarı vardır. Üstü kapalı tarihi değeri olmayan bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Türbeyi çocuğu olmayan bayanlar ve sakatlık sorunları olanlar ziyaret etmektedir. Çocuğunun olmasını isteyenler, erkek olmasını isteyenler türbeye bağlanırlar. Çocukları olduğunda erkek çocuğa Hamza Fakı, kız olursa Sultan ismi verilir.
Türbede beyaz bir sancak da bulunmaktadır. Balçam Sultan türbesinin yanında bulunan çam ağaçlarının bir dalı bile kesilmez. Kesenin öleceğine inanılır.

Menkıbeler: 1-) Anadolu Seçuklu Sultan’ı ve ordusu bir sefer dönüşü Dereköy civarında aç, susuz dinlenmeye çekilir. Orduya yanaşan Sultan isimli bir hanımla, Hamza Fakı isimli erkek orduyu ellerindeki bir bakraç bal ve bir heybe yufka ile doyurmak isterler. Selçuklu Sultanı bu kadar yiteceğin koca bir orduya yetmeyeceğini söyler, ama bütün ordu yemesine rağmen yiyeceğin hiç bitmediği görülür. Bunun üzerine Selçuklu Sultanı şöyle der: “Sen, bizi bal ile doyurdun ve bize can verdin, bundan sonra senin adın Balcan olsun.” Bundan sonra Sultan Hanım Balcam Sultan olarak anılır.  

Kaynakça: Abdulhalim Durma –Evliyalar Şehri Afyonkarahisar -2009 / Yaşar Kalafat –Eskişehir ve Çevresi Ulucanlarında Eski Türk İnançlarının İzleri.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder