26 Aralık 2011 Pazartesi

Şeyh Mehmet Emin Efendi Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Sandıklı -Hıdırlık

Şeyh Mehmet Emin Efendi Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesinde Yanık Kışla olarak da anılan Hıdırlık Tepesinin yamacında türbesi vardır.

Şeyh Mehmet Emin Efendi Kimdir: Sandıklı Şeyhi namlı Şeyh Hasan Hamdi Efendi’nin oğludur. Babası gibi Nakşibendi tarikatındandır. 1879 yılında Sandıklı’da doğan Emin Efendi babası ve Murat Efendi tarafından yetiştirilmiştir. Dinler tarihi konusunda derin bilgisi vardır. Uzun yıllar Yalıncak Medresesi’nde müderrislik görevinde bulunmuştur.   1931 yılında Sandıklı’da vefat etmiştir.

Türbenin Durumu: Türbenin olduğu yer eski mezarlıktır. Şeyhin mezarı burada günümüze kadar kalmıştır. Mezarının üstü açık olup, etrafı demir korkulukla korunmaktadır.

Menkıbeler: 1-) 1920 yılında yöreyi işgal eden Yunan ordusunun komutanına “zalim vahşi Yunan” diye başlayan hitapla yakıp yıktıkları yerlerin hesabını sorar ve Sandıklı’nın daha fazla tahrip olmasına engel olur.

2-) Değişik dinler hakkında derin bilgisi olan Şeyh Emin Efendi bölgeyi ziyaret eden İngiliz Anglikan Kilisesinden üç papaz ile dini tartışmaya girer. Papazların sordukları soruları sıra ile cevaplar. Sıra kendisine gelince, papazlara üç soru sorar. Bu sorulara cevap veremeyen papazlar ülkesine döner. Beş yıl sonra görevi icabı Isparta’ya giden Emin Efendi bölgede bulunan bir kilisenin papazını ziyaret eder. Bu papaza da aynı üç soruyu sorar. Papaz soruları cevaplayamaz ve bir odaya girer. Bu odadan İngiliz üç papazın çekmiş olduğu Emin Efendi resmini ve “Bu zat ile dini tartışmaya girmeyin” notunu çıkarıp Şeyh’e gösterir. “Bana artık başka soru sorma” der. Bu üç sorunun hangileri olduğu bilinmemektedir. 

Kaynakça: Mehmet Gündoğan –Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder