14 Aralık 2011 Çarşamba

Kabuli Baba Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Ece Mahallesi

Kabuli Baba Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesi, Kubbeli Camisinde türbesi vardır. Kubbeli Cami Sandıklı merkezinde bulunan Ece Mahallesi İstasyon Caddesindedir.
Kubbeli Cami
Kabuli Baba Kimdir: Sandıklı’yı ele geçirmek için Kara Halil Bey komutasındaki Selçuklu ordusu kuşatma başlatır. Daha ilk saldırılarda Horasan erenlerinden Kabuli Baba şehit düşer ve öldüğü yere türbesi yapılır. 1176 yılında Sandıklı’nın batı yakasında Düzbel mevkiinde Bizans ile Selçuklu ordusu Miryakefalon Savaşına tutuşur. Horasan Ereni olan Kabuli Baba Kara Halil komutasındaki güçlerle Sandıklı üzerine yürür ve burada şehit düşer.
Sonra yanına Kabuli Baba Mescidi yapılır ki, Sandıklı’nın ilk İslami eseri olur. Daha sonra mescit Kubbeli Mescit (Cami) adını alır. 16. yüzyıl belgelerinde Kabuli Baba Mescidi Mahallesi kaydı bulunmakta, ilerleyen yıllarda adına vakıf kurularak en çok gelir elde eden mescit olmuştur.   

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından çok sevilen ve sayılan Kabuli Baba’ya her türlü derdi, sıkıntısı olan ziyaretçiler gelir. Yakın zamana kadar türbede bez bağlanır, mumlar adanır ve değişik dilekler için bez bağlanırmış. Günümüzde bu adetler uygulanmakla birlikte, türbe hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Kabuli Baba Sandıklı’nın ilk İslami şehidi olarak anılmaktadır.

Kaynakça: Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / www.sandikli.biz

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder