22 Aralık 2011 Perşembe

Muradin Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Sandıklı -Çay Mahallesi

Muradin Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Sandıklı İlçesi merkezinde bulunan Çay Mahallesi Dereboyu Caddesinde Muradin Camisinin yanındaki türbedir.

Muradin Türbesinde Kimler Medfundur: Şair kişiliğini divanından bildiğimiz Şeyh Hamza’nın mezarı türbe girişindedir. Onun bildirdiğine göre türbe içinde medfun bulunan zatların isimleri şöyledir. Nuri Halife, Musa Halife, Şemseddin, Ali, Abdullah Halife. Cemal Halife, Musa ve İsa Dede’dir. Türbenin en önemli zatı, zamanın kutbu olarak da anılan Sandıklı Leblebicilerinin Piri olan Şeyh Nurettin’dir.  
Muradin Türbesi Girişi
Türbenin Durumu: Kesme taştan kare planlı üstü kapalı bir türbedir. Türbede yukarıda adını andığımız sekiz kişi medfundur. Türbe, cami, fırın ve çamaşırlıktan oluşan bir külliye şeklindedir. Bazı kısımlar yıkılınca günümüzde türbe ve cami kalmıştır. Kitabesi olan türbenin yapım yılının 14. yüzyıl olduğu düşünülmektedir. Türbe Germiyan Dönemi yapılarına ait mimari izler taşımaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbeye genellikle çocuğu olmayan kadınlar ziyaret eder. Türbeye ziyarete gelenler buraya eski yazı ile yazılmış artık okunmayan, yıpranmış kitapları atmayarak, getirip türbeye bırakılmaktadır.

Kaynakça: Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder