9 Aralık 2017 Cumartesi

Tahir Efendi Türbesi / MANİSA / KULA – Kızılkaya Mahallesi

Türbenin Yeri: Tahir Efendi Türbesi, Manisa İli, Kula İlçesi, Kızılkaya Mahallesi, Kışla Meydanı’ndadır.
Tahir Efendi Türbe Kitabesi
Tahir Efendi Kimdir: Tahir Efendi türbe kitabesinde ve Osmanlı vakıf kayıtlarında da belirtildiği üzere gerçek ismi Şıh Es’adullah Efendi’dir. Kula halkı olarak Daren Dede veya Dar Efendi Dede ismiyle de anılmaktadır. Horasanlı olduğu söylenen Tahir Efendi Halveti tarikatına mensuptur. Tarikatını yaymak için Kula’ya gelmiştir.
Tahir Efendi Sandukası
Türbenin Durumu: Türbe girişindeki tamir kitabesine göre 1968 yılında yapılan onarımla özgün yapısından uzaklaşmıştır. Türbenin 400 yıl kadar önce Selçuklu mimarisi tarzında kubbeli tarzda yapılmıştır. Kareye yakın planlı, kümbeti andıran, üstü kiremit çatılı bir türbe halini almıştır. İçinde yol kotunun altında Tahir Efendi’nin sandukası bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Tahir Efendi kabri genellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir. Ayrıca sevap kazanmak ve değişik sıkıntılardan kurtulmak için de ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: Menkıbeyi Sayın Abdüllatif Uyan Beyin Türkiye Gazetesi sayfasında yayınlamış olduğu yazıdan aktarıyorum: Anadolu’nun Kula ilçesinde medfun olan “Tahir Efendi” devrinde, Müslüman olmayan birisi hastalanmıştı. Tabipler çare bulamadılar. Hastalık gittikçe ağırlaşmıştı. Ve bir gece... Çaresizlikten Tahir Efendi’yi düşündü adam. Kendisi Müslüman değilse de, Onun, Allah’a yakın bir zat olduğunu biliyordu. Onu vesile ederek,
- Yâ Rabbî! O zat senin sevgili kulunsa, onun hürmetine bana şifa ver! diye dua etti.
Ellerini yüzüne sürerken çalındı kapısı. Açtığında Tahir Efendi’yi gördü eşikte. Çok şaşırmıştı.
- Buyurun efendim! dedi. Safa geldiniz.
Ancak girmedi mübarek. Elinde üç beş tane elma vardı. Onları adama uzatıp,
- Bunlardan ye. Allah’ın izniyle iyileşirsin dedi ve ayrıldı.
Adam o elmalardan yer yemez iyileşti birden. Öyle ki hastalıktan eser kalmadı vücudunda. Sonrası malum. Şehadeti söyleyip Müslüman oldu. 

Kaynak: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Manisa – Yenigün Matbaası -2013 / Nihat Aytürk-Bayram Altan –Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri –Altanoğlu Matbaası- 1992 /  Abdüllatif Uyan – www.turkiyegazetesi.com.tr

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder