21 Haziran 2015 Pazar

Tepecik Evliyası Türbesi / ANTALYA / ALANYA – Sapadere Mahallesi

Türbenin Yeri: Tepecik Evliyası Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi, Sapadere (Köyü) Mahallesi yakınında bir tepe üzerindedir.

Tepecik Evliyası Kimdir: Sofu bir kişi olarak bilinmektedir. Göç zamanı Yeniköy Yaylasına ailesiyle göçerken önlerine bir deve çıkıp aileyi kovalamış ve şimdiki yere gelerek burada vefat etmişlerdir. Kim olduğu konusunda başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe kenarları taştan ve üstü çinko bir çatıyla örtülmüştür. Türbe tek odadan oluşmuş olup, mezar etrafı ibadet için kullanılmaktadır. Türbe içinde iğneler, çuvaldızlar, iplikler ve tığlar bulunmaktadır. Yine türbe içinde ince çubuklardan yapılmış yünü atmak için kullanılan yaylar ve tüfekler duvara asılmıştır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle değişik hastalıklardan rahatsız olanlara, fıtık hastalığından muzdarip olanlara Tepecik Evliyası şifa olmaktadır.
Fıtık rahatsızlığından dolayı Evliyayı ziyarete gelenler türbe kapısını üç kez öptükten sonra, türbe etrafında üç kez dönerek dua ederler sonra içeriye girerler. Yanlarında getirmiş oldukları ip, iğne, çuvaldız gibi malzemeleri türbe başında bulunan nişe bırakırlar ve türbe içinde yatarak sabahlarlar. Evliyanın bu malzemelerle gece hasta uykudayken ameliyat yaptığı söylenmektedir. Nice insan bu dertlerinden kurtulmuştur.
Çocuğu olmayan kadınlarda türbeye ziyaret gelir, kız çocuğu yay, erkek çocuğu ağaçtan tüfek yaparak türbede bırakırlar.

Menkıbeler: 1-) Türbeyi gelenler tek şeyden rahatsız olurlar. Evliya deveyi sevmediğinden, yanlarından deveyle ilgili bir şey getirenleri Evliya rahatsız eder ve huzursuz eder.

Kaynak: Metin Türktaş –Alanya ve Köylerindeki Türbe Yatır ve Adak Yerleri -1997

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder