23 Mart 2015 Pazartesi

Hacı Enbiya Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez

Türbenin Yeri: Hacı Enbiya Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezi Tuzla Mahallesi, Bağlararası, Harmanyeri Mevkiindedir.
Hacı Enbiya Türbesi
Hacı Enbiya Türbesi
Hacı Enbiya Kimdir: Enbiya Dede olarak da anılan zat bölgede zaviye açmış bir velidir. Kayıtlarda türbede medfun olan diğer veli Derviş Noktalı ile birlikte anılmaktadır. 1476 yılı Karaman İli Evkaf Defterlerinde Enbiya Dede ve Derviş Noktalı Zaviyesi kaydı görülmektedir.
Sayın Ali Savaş Atılgan’ın vermiş olduğu bilgilere göre: “Hacı Enbiya, Aziz Mahmut Hüdayi Hz.’nin torununun oğlu ve sıralamada Aziz Mahmut Hüdayi Hz., Fakrullah Baba, Fazlullah Baba ve Hacı Enbiya Hz. olarak aktarıldı . Celvetiye Ttarikatı’nın ilçemizdeki Mürşid-i kâmili olan Hacı Enbiya Hz. İlçemizin yetiştirdiği Allah dostu bir şahsiyet olarak anılmaktadır.”

Türbenin Durumu: Türbe eskiden yığma taştan, dikdörtgen formda, iptidai bir damla örtülü iken, günümüzde bu türbe yakılarak mezarlar açılmıştır. Türbe içinde dört mezar, dışında da dört mezar bulunmaktadır. Türbe içindeki mezarlarda baş taşları devşirme sütun parçalarından oluşmuştur. Bunların üzerine de taş gülleler konulmuştur.
Türbenin restorasyonuna 2013 yılında Belediye imkânlarıyla başlanmş ve tamamlanmıştır. 
Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1992 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.  

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi / www.envanter.gov.tr / www.baskentlilerhaber.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder