11 Haziran 2014 Çarşamba

Karacaahmet (Karadut) Türbesi / ANKARA / BEYPAZARI / İnözü Boğazı

Türbenin Yeri: Karacaahmet Türbesi, Ankara İli Beypazarı İlçesi İnözü Boğazında Başçeşme Önü mevkiindedir.
Karacaahmet Türbesi
Karacaahmet Türbesi
Karacaahmet Türbesi
Karacaahmet Türbesi
Karaca Ahmet Kimdir: Karaca Ahmet Sultan Üsküdar’da Karacaahmet Mezarlığında medfundur. Anadolu’da birçok yerde Karaca Ahmet adını taşıyan makam bulunmaktadır. Tarihi kayıtlarda Beypazarı’nda Karaca Ahmet Sultan Dergahı ve tekkesi bulunmaktadır. Halk türbeye Karacaahmet Tekkesi de demektedir. Bu türbede medfun bulunanların bu dergahta görevli dervişlerden olduğu düşünülmektedir. Kültür envanterinde Karadut Türbesi olarak anılmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe Selçuklu Dönemi 13 veya 14.yüzyıl yapısı olduğu düşünülmektedir. Yığma ve keseme taştan dikdörtgen planlı, birbirine açılan iki odadan oluşmaktadır. Türbe kiremit örtülüdür. Giriş odasında iki mezar, ikinci odada biri çocuk iki mezar da bulunmaktadır. Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1.Derece Anıt olarak tescillenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle hayır duası için ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir. Türbede mum adağı yakılmaktadır.

Kaynakça: Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üni.Basımevi -1967 / www.envanter.gov.tr / www.beypazari.bel.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder